Opruzeniny u miminek. Opravdu se jim nedá vyhnout?

28.04.2016 | Děti a rodina

Pokožka miminek je velmi citlivá, a přitom je od narození děťátka vystavovaná spoustě vnějších vlivů. Především její „uvěznění“ v plenkách může vyústit v nepříjemné podráždění kůže miminka a vznik opruzenin.

Právě vlhké a teplé prostředí, které se vytvoří v každé v plence (bez ohledu na to, zda je látková či jednorázová), způsobuje často u miminek zapaření kůže a tím její podráždění. Pokožka je zarudlá a pro miminko bolestivá, což se často projeví tím, že je dítě neklidné, pláče a v některých případech i odmítá krmení.
 
I proto je důležité podráždění a opruzeniny u děťátka nezanedbat a předcházet jejich vzniku. Nejlépe právě při přebalování! Jak?

Čím častěji, tím lépe

TIP redakce:

Dopřejte svému miminku tu nejlepší péči s mastí Rybilka Neo. Její unikátní receptura z oleje z tresčích jater je nyní vylepšená o další blahodárné složky.

Kontrolovat, zda dítě nemá mokrou plenku, byste měli co nejčastěji. A pokud zjistíte, že v ní něco „přibylo“, okamžitě ji vyměňte za suchou. Tím předejdete tomu, že bude pokožka miminka dlouho ve vlhku. Navíc zabráníte dlouhému působení moči či výkalů na jemnou kůži.

Pořádně omýt

Při přebalování dítěti vždy pečlivě omyjte zadeček, všechny kožní záhyby i genitálie, kde by se mohly skrývat zbytky moči či výkalů a které jsou velmi náchylné k podráždění (ostych stranou – jde o zdraví vašeho děťátka). Použít můžete vlhčené ubrousky (sledujte však jejich složení – některé děti mohou být k látkám, jimiž jsou ubrousky napuštěny, citlivé – a podrážděná pokožka tak může být ve skutečnosti jejich „dílem“). Vystačíte ale i s vodou a měkkou látkou či ubrouskem.

Nechat oschnout a „dýchat“

Poté, co miminko během přebalování omyjete, jej nebalte hned zase do plenky. Pár minut ho nechejte jen tak „na naháčka“. Pokožka alespoň důkladně oschne a bude mít příležitost chvíli volně „dýchat“. Jen doporučujeme mít v tu chvíli miminko na nepropustné podložce. Rozhodně také dejte pozor, aby bylo v místnosti dostatečné teplo a dítě nebylo například v průvanu!

Ošetřovat, opečovávat

Namáhanou pokožku zadečku je také dobré namazat opravdu kvalitním dětským krémem, který v sobě obsahuje látky, jež bojují proti opruzeninám. Nejenže tak dětskou pokožku uchráníte před vznikem nepříjemného a bolestivého podráždění, ale dodáte jí i potřebné živiny, díky nimž bude mnohem odolnější.






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat