Jaké budou děti s přísnou výchovou?

Přístup dospělých k výchově svých potomků lze rozdělit na pět základních typů: podporující, přísný, rozmazlující, bezstarostný a drsný. Rodičovský styl má zásadní vliv na budoucnost dětí, což psychologové z mnoha pracovišť po celém světě potvrdili nesčetněkrát. Nejlepší pro budoucnost potomka je výchova podporující, zatímco přísná sice zajistí člověku budoucnost v bohatství, ale také v pocitu trvalé nespokojenosti a neštěstí.

Podporující styl výchovy znamená, že rodič poskytuje dítěti hodně důvěry, velmi se o něj zajímá a tráví s ním hodně času. Ale zároveň jej nerozmazluje, nepodporuje ho v nerealistických očekáváních a vyhýbá se krutému, autoritativnímu zacházení bez dialogu. Děti takových rodičů jsou v budoucnosti nejen bohatí, ale také s životem spokojení a šťastní.

Přísná výchova dítěti neposkytuje nezávislost, je omezující a příliš ovládající. Rodič dítěti nedůvěřuje a používá na něj spoustu příkazů a pravidel.

Rozmazlující rodiče však působí na dítě zhoubně ještě víc, neboť mu nedávají vůbec žádná pravidla a hranice, tráví s ním přitom jen průměrné množství času, což má další negativní vliv na jeho psychiku.

Bezstarostní rodiče nejeví o dítě žádný zájem a nechávají ho napospas samo sobě. Silná osobnost má šanci, že i po takové výchově v životě uspěje. Většinou je to ale výjimka.

Drsní rodiče nevěří dítěti, nedávají mu žádnou svobodu, používají autoritativní příkazy a většinou i tvrdé tresty.

Psychologové z Univerzity v Kobe v Japonsku sledovali pět tisíc mužů a žen. Všímali si jejich postavení ve společnosti, úspěchů i psychologických profilů a pocitů štěstí. U všech také zkoumali vztahy s rodiči a styl výchovy v dětství.

Děti podporujících rodičů byly v průměru šťastnější než děti ostatních typů výchovy, také vydělávaly více a celkově měly kvalitnější život v mnoha měřítcích.

Děti přísných rodičů byly obecně bohatší, ale byly ve srovnání s průměrem mnohem méně spokojené se životem, byly nešťastnější a také více stresované.

Děti bezstarostných, tvrdých a rozmazlujících rodičů měly v dospělosti nejvíce psychických problémů, byly nespokojené se životem a nešťastné. Také jejich příjmy byly nižší než průměr.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat