Co by měla každá maminka vědět o kojení

Kojení je jedna z nejdůležitějších věcí v životě každé novopečené maminky. Mateřské mléko dává našemu miminku všechny potřebné živiny a navíc samotný akt kojení vytváří mez matkou a dítětem úchvatné pouto. Ovšem není třeba si nalhávat, že občas se můžeme v počátcích potýkat s několika těžkostmi.

Kojení je zcela přirozená věc – jenže to občas může být trochu věda. Nebojte, chce to jen trochu cviku. Za chvíli už vám ani nepřijde, že děláte něco výjimečného.

Co je ale dobré vědět o samotných začátcích kojení?

Vaše prsa se zvětší

Ale doopravdy zvětší. Budete si připadat, jako byste měla obří implantáty. A k tomu patří i tlak v prsou a občas i bolest. Naštěstí tyhle nepříjemnosti poměrně brzy odezní. A vy si budete novou velikost ňader v klidu užívat.

První úspěch neznamená konec těžkostí

Upřímně řečeno, než se trochu „zaběhnete“, budou jednotlivé pokusy o kojení jako na houpačce. Zatímco jednou si budete (zbytečně) zoufat, jak vám to nejde a že se to nikdy nenaučíte, podruhé budete v sedmém nebi, jak je to snadné a jak se vaše miminko krásně krmí. A pak zase znovu. Neberte celou vinu na sebe, také děťátko musí chtít spolupracovat. A nepropadejte panice!

První mléko vlastně není tak docela mléko

Mateřské mléko se mění – první dva až tři dny (u některých žen i pět dnů) po porodu nebudete mít mnoho mléka, vaše prsa budou produkovat spíše takzvané mlezivo neboli kolostrum. Ale nebojte – přesně to vaše miminko potřebuje! Je totiž plné proteinů a důležitých látek, které dokáží nastartovat dětskou imunitu. Teprve poté budete mít k dispozici „zralé“ mléko.

Vaše bradavky budou pořádně rozbolavělé

Nemá cenu si nic nalhávat – sání, vlhko, mléko… Tohle všechno se na vašich prsou podepíše. Především na bradavkách. Ty budou v prvních dnech pořádně citlivé. Ale nebojte, také ony si zvyknou a „zesílí“. Do té doby o ně pečujte. V lékárně si kupte speciální krém (nezapomeňte jej před kojením otřít, aby jeho chuť miminku nevadila) a bradavky jím ošetřujte po každém kojení.

Můžete mít křeče

V prvních dnech můžete mít pocit, že během kojení zažíváte stejné křeče, jako když jste menstruovala. A to je zcela normální věc. Vaše tělo totiž vyplavuje oxytocin, který napomáhá zmírnit poporodní krvácení a vrátit vaší děloze velikost a tvar, jaký měla před těhotenstvím.

Někomu se to zkrátka nepovede

Navzdory všemu, co jsme napsali v úvodu, je třeba říci, že některé ženy zkrátka nejsou schopny kojit. Může za to nejčastěji nízká produkce mateřského mléka, která by jejich miminku nestačila. Ale stane se také, že je pro ženu kojení příliš stresující záležitost a nezvykne si na ni. Pokud byste z nějakého důvodu kojit nemohla, pak rozhodně zapomeňte na nějaké výčitky svědomí a sebemrskačství. S děťátkem navážete blízký vztah i jinak, potřebné živiny mu zajistíte umělým mlékem. Nebudete první ani poslední. A rozhodně nebudete o nic horší máma než žena, která své dítě krmí u prsu do dvou let!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat