Slazené limonády snižují šanci na početí

Pokud žena holduje sladkým perlivým nápojům, zcela by se podobným limonádám měla vyhnout v době, kdy podstupuje umělé oplození. Je jedno, zda kvůli postavě volí nápoje s umělými sladidly – ačkoli se ví, že se po nich přibírá více než po těch s cukrem – nebo si dopřává klasické slazené sacharózou. Vědci dokázali, že konzumace takových nápojů negativně ovlivňuje kvalitu vajíček i embryí a šanci na uchycení embrya v děloze.

„Pacientky bychom měli varovat před negativními účinky cukru a hlavně umělých sladidel na úspěch při umělém oplodnění,“ varovali vědci z Brazílie na konferenci v Salt Lake City v Utahu.

„Je to velmi zajímavá studie. Prostředí, v němž se vajíčko vyvíjí, je velmi citlivé k vnějším vlivům a neměli bychom podceňovat možné účinky potravinářských aditiv na reprodukční zdraví,“ dodává k výzkumu profesor Adam Balen z Britské společnosti pro plodnost.

Jak plodnosti pomoci

O tom, že na plodnost (a to mužskou i ženskou) má negativní vliv nezdravý životní styl, není třeba nikoho přesvědčovat. Je prokázáno, že (společně s výše zmíněným cukrem a umělými sladidly) například kouření, obezita (ale i podváha), nedostatek pohybu nebo nadměrná konzumace alkoholu či stres v početí miminka nijak nepomohou, spíše naopak - mohou plodnost snížit.

Jaké potraviny bychom ale měli na svůj talíř zařadit, abychom šanci na otěhotnění zvýšili? Podle některých výzkumů k nim patří mandle, rajčata, mrkev, řepkový olej, libové maso, ryby, listová zelenina, celozrnné pečivo, luštěniny, ořechy, lněná semínka, tofu, sladké brambory, čerstvé ovoce, avokádo nebo třeba česnek.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Slaninové brambory

(5 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:28
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat