Dítě a pes. Jak nejlépe připravit svého mazlíčka na příchod miminka

Až dosud byl váš čtyřnohý kamarád jedináčkem, ovšem nyní vám i jemu do života vstupuje miminko. Nejen pro nás rodiče je to velká změna! I pejskovi se život převrátí naruby. Jak postupovat, aby si na děťátko rychle zvykl a přijal ho do „smečky“?

Někteří psi nemají s příchodem dítěte do rodiny žádný problém. Pro jiné je to však vysoce stresující záležitost a mohou se u nich vyskytnout i problémy s chováním. A protože děti i vystresovaní čtyřnozí miláčci jsou ve svých reakcích nevyzpytatelní, je dobré se na seznamování těch dvou co nejlépe připravit.

Výcvik je základ

Bez ohledu na plemeno nebo velikost by měl každý pes znát několik základních povelů a poslouchat vás. Především u menších psů máme často tendenci nebýt ve výchově důslední („Vždyť je to jen jorkšír!“), ale právě tato nedůslednost by se nám mohla vymstít. Zatímco vám malý pes těžko nějak ublíží, miminku by mohl (a nemusí to být jen ze zlé vůle, ale i nevědomky).

Pokud víte, že má váš psí miláček ve výchově nějaké ty rezervy, začněte co nejdřív před příchodem miminka s výcvikem. Povely „sedni“, „lehni“, „k noze“ a „zůstaň“ by měl mít pejsek zvládnuté na jedničku. Jestliže máte s výcvikem jakékoli sebemenší potíže, určitě využijte služby profesionálů. V této situaci není radno spoléhat, že „to pak nějak dáte“.

Jak děti voní

Pro psy je čich naprosto klíčovým smyslem. A s příchodem děťátka se mu do domácnosti dostane celá řada vůní, s nimiž nemá žádné zkušenosti. Zkuste ho na ně připravit předem! Jak?

Nechejte svého čtyřnohého miláčka očichat všechnu výbavičku, kterou na miminko kupujete (nebojte, nijak ji „neušpiní“).

Aby si zvykl na vůni dětské kosmetiky, zkuste ji nějakou dobu aplikovat na sebe – namažte se dětským olejíčkem, zasypte pudrem… Jsou to pro psa nezvyklé vůně, tak ať ho pak nepřekvapí.

Až děťátko přijde na svět, ještě než si ho přinesete z porodnice, měli byste nechat pejska očichat nějaký kousek oblečení, který mělo miminko na sobě (to je úkol pro novopečené tatínky – vezměte z porodnice třeba košilku nebo dupačky, které mělo dítě na sobě, a nechejte psa, aby se s dosud nepoznanou vůní seznámil).

Jak děti znějí

Dětský pláč patří k nejpronikavějším zvukům vůbec (jak jinak měla Matka příroda ta bezbranná stvoření vybavit – silný hlas, aby je maminky slyšely, je prostě základ). Vzburcuje snad každého dospělého a některé může dokonce rozčilovat. A teď si představte, jak asi takový zvuk vnímá pes, který slyší několikanásobně lépe než my lidé. Pro nervóznější pejsky může být dětský pláč pořádný stres. A tak mu zkuste zajistit zkušenost s pláčem dříve, než si přinesete miminko domů. Pokud máte doma opravdu úzkostného pejska, můžete mu zkusit pouštět i nahrávku s pláčem, aby si zvykl.

Příchod z porodnice

A je to tady – konečně přišel čas vrátit se domů a ukázat nového člena rodiny štěkajícímu mazlíčkovi. Nejprve je dobré si uvědomit, že pes vás několik dní neviděl, a tak bude nadšený. Snažte se s ním chvíli pobýt bez miminka a uklidněte ho. Dejte mu najevo svou lásku, aby hned neměl důvod žárlit. Teprve poté mu ukažte děťátko – nechejte pejska, aby si je opatrně očichal.

Pamatujte, že nejen při prvním setkání byste neměli nechávat psa a dítě o samotě! Všechny interakce pozorujte a buďte připraveni zasáhnout (pes vůbec nemusí chtít miminku ublížit, většinu by něco takového ani nenapadlo, ale například z velkého vzrušení či nadšení by mohli nějakým neopatrným pohybem dítě vylekat nebo omylem zranit).

Odměňujte, odměňujte

Pokaždé, když se pejsek chová v přítomnosti miminka spořádaně a klidně, jej odměňte nějakým pamlskem, pochvalte ho a pohlaďte jej. Pes se naučí vnímat nového člena rodiny v pozitivním smyslu. Nejenže si tak zajistíte, že pes příchod miminka zvládne bez zbytečného stresu, ale navíc je jasné, že jen co děťátko trochu povyroste, stanou se z těch dvou nerozluční přátelé!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat