Jak pomoci svému náctiletému potomkovi s nadváhou

Některé děti z lehké nadváhy v pubertě vyrostou, většina si však ono neškodné dětské sádlíčko (které vůbec není tak neškodné, jak si mnozí myslí) přenese i do pozdějšího věku. Pokud je tohle případ i vaší dcery či vašeho syna, je na čase s tím něco udělat.

V pubertě začínají děti mnohem více vnímat své tělo a otázka nadváhy se stává velmi citlivou. Pokud má dítě nějaké to kilo navíc, může při snaze zbavit se jich, sklouznout k nebezpečným experimentům s jídlem a nejrůznějšími dietami. A proto potřebuje vaši pomoc.

I kdyby bylo dítě bojující s nadváhou, či dokonce obezitou, samo se sebou spokojené, je třeba si uvědomit, že od určité chvíle už nejde jen o vzhled, ale také o jeho zdraví. Obezita je spojena s celou řadou zdravotních problémů a závažných onemocnění – a tomu chce každý rodič u svého dítěte předejít.

Jak tedy pomoci náctiletému dítěti s nadváhou?

Nejprve je třeba rozlišit, zda vaše dítě skutečně trpí obezitou, nebo zda má jen několik kilogramů navíc. Nebojte se konzultovat tento problém s jeho praktickým lékařem. V případě obezity doporučí vašeho potomka do speciální poradny, kde mu jistě pomohou, nebo doporučí speciální dietu. Je třeba si přiznat, že na některé případy už zkrátka bez odborné pomoci nestačíme.

Má-li vaše dcera či syn shodit pouze pár kilo, pomoci jim můžete i vy. Ale pozor, nenuťte dítě do žádné přísné redukční diety! Mohli byste způsobit víc škody než užitku. Spíše upravte jeho životní styl a jídelníček. V žádném případě nesmí dítě hladovět. Navíc si pamatujte, že návyky, které mu předáte, si ponese celý život.

Upřímnost nade vše

Hovořit s dítětem o nadváze, zvláště během tak citlivého období, jakým puberta beze sporu je, může být složité. Ale rozhodně byste se neměli tvářit, že problém s jeho váhou neexistuje, a předstírat, že je všechno v pořádku. Jde tu o zdraví vašeho potomka, a i on si to musí uvědomit. Proto s ním o nadváze mluvte. Vyvarujte se jakémukoli odsouzení nebo shazování celého problému, ujistěte ho, že několik kilogramů navíc nemá žádný vliv na to, jaké vaše dítě je, ani na to, jak je máte rádi a jak je má rádo okolí. Pozor na zesměšňující poznámky – nadělají více škody než užitku (divili byste se, jak snadno mohou nejapné, a přitom nijak zle míněné poznámky o nějakém tom špíčku navíc způsobit i anorexii). Váš náctiletý potomek v žádném případě nesmí začít nenávidět své tělo, myslete na to.

Upřímně však svému dítěti vysvětlete, že se obáváte o jeho zdraví a že si myslíte, že potřebuje trochu změnit životní styl. Nemusíte hned mluvit o hubnutí a nadváze, spíše o tom, kolik starostí vám dělá jeho zdravotní stav či fyzická kondice.

Stanovte pravidla

Za nadváhu dětí a teenagerů nemůže pouze nevhodná strava, ale také příliš málo pohybu. A to je třeba změnit. Omezte čas, který váš potomek tráví u televize a počítače. To vy máte v „moci“ stanovit pravidla, vy jste rodič. A tak jasně definujte, kolik času může dítě strávit právě těmito aktivitami. A jděte příkladem. Ani vy nepotřebujete vidět každý seriál či film, který v televizi běží, a věřte, že se budete cítit mnohem lépe, když večerní dýchánek před obrazovkou vyměníte za nějakou pohybovou aktivitu se svým dítětem – třeba hodinovou jízdu na kole nebo procházku. Každý pohyb se zkrátka počítá. Nejlepší je zapojit do nového režimu celou rodinu. Uděláte tak dobrý skutek pro zdraví a fyzickou kondici každého jejího člena a navíc zafunguje i pozitivní motivace pro vaše pubertální dítě. Těžko ho totiž budete přesvědčovat, aby si šlo zaběhat, když při tom budete sedět u televize…

Čas na nový jídelníček

Ačkoli jsme předeslali, že není dobré nasazovat dítěti, a to ani pubertálnímu, nějaké diety (pokud nepostupujeme podle návodu lékaře), úprava stravy je nezbytná. Nejprve projděte veškeré zásoby, které doma máte, a odstraňte bez milosti pochutiny, jako jsou sladkosti, chipsy a podobně. Z mrazáku vyhoďte zmrzlinu (a nahraďte ji třeba neslazenou, podomácku vyrobenou ovocnou dření či mraženým jogurtem), z lednice uzeniny a naplňte ji zeleninou a ovocem. Věřte, že když dítě nebude mít nezdravé jídlo nadosah, nebude ho jíst. Samozřejmě to neznamená, že si váš potomek už v životě nepochutná na kousku čokolády, ale zkrátka budete dávat pozor, aby na posezení nesnědl celou tabulku.

Změní-li se jídelníček jednomu členu rodiny, zákonitě se změní i těm ostatním – jednak je to snazší než vařit několik jídel najednou, jednak tím předejdete negativním pocitům, které by dítě mohlo mít z toho, že musí jíst něco jiného než ostatní. Dobré je plánovat podrobně jídelníček alespoň na týden dopředu – vymýšlet zdravá jídla je totiž kupodivu těžší než vařit ta klasická. Nezapomínejte ani na zajištění svačin pro dítě. Řada teenagerů přestane v období puberty snídat – v tom ale buďte nekompromisní, právě snídaně je v úpravě hmotnosti klíčovým jídlem.

Pozor na ambice

Občas máme nesplnitelné požadavky i na sebe, a tak si musíme dávat pozor, abychom nesklouzli k podobným omylům i u svého dítěte. Cíle typu „zhubnout 4 kila za měsíc“ rovnou pusťte z hlavy. Takhle ultimativní požadavky by dítě jen stresovaly a podporovaly u něj sklony k nebezpečnému chování (např. v podobě odmítání jídla v okamžiku, kdy by vědělo, že do termínu zbývá už jen pár dnů a ručička na váze se zatím o tolik nepohnula…). Navíc si uvědomte, že i přes důležitou roli, kterou v procesu hubnutí u náctiletého potomka hrajete, spočívá velká odpovědnost na něm.

Cíle, které byste si tak se svým pubertálním dítětem měli dávat, by měly být jiného charakteru – třeba strávit každý den hodinu procházkou, o víkendu ujet na kole 20 km, připravit se na 4,5kilometrový maraton, trénovat na nějaký organizovaný pochod apod.

Podpora dítěte v udržování optimální váhy je zároveň podporou zdravého životního stylu, který si odnese do dospělého života.

TIP Bety: Nevíte, jaký sport je pro vaše dítě nejvhodnější? Chcete ho zbavit dětských špíčků? Zeptejte se ZDARMA naší profesionální instruktorky Petry z klubu Holmes Place






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat