Výrazný věkový rozdíl mezi dětmi: Najděte v něm výhody

Spousta rodin, které touží po více než jednom dítěti, se často snaží o druhého potomka přibližně do tří let od narození toho prvního. Ovšem pokud už je vaše dítě dávno školou povinné a vy váháte, zda mu pořídit sourozence, máme pro vás 5 důvodů, proč je větší věkový rozdíl mezi dětmi výhodou.

Důvod č. 1: Starší dítě si umí miminko víc užít

Dvouleté dítě vnímá příchod sourozence úplně jinak než například desetileté. A navíc si nebude první roky svého malého sourozence ani pamatovat. Starší děti jsou ve vnímání příchodu nového života na svět přeci jen vyspělejší, miminko je pro ně vítaným zpestřením (i když někdy malinko otravným, co si budeme namlouvat). A co víc, vždycky si budou pamatovat, jaké to bylo, když poprvé malou sestřičku či malého brášku viděly, a jak jim sourozenec rostl před očima.

Důvod č. 2: Budete přebalovat jen jedno

Také pro rodiče skýtá větší rozdíl mezi potomky nějaké ty výhody. Tak například fakt, že nebudete muset řešit plenky u dvou dětí, ale jen u jednoho. A to samé se týká i dalších typicky „miminkovských“ starostí. Zkrátka stačí u jednoho dítěte.

Důvod č. 3: Budete mít více času na miminko

Zatímco o novorozence a například dvouletého kojence se musíte starat prakticky nepřetržitě, větší dítě už se umí zabavit samo. Neznamená to samozřejmě, že se mu nemusíte věnovat, ale přeci jen si už dokáže hrát o samotě. A to je pro novopečenou maminku (ale i tatínka) výrazná úleva.

Důvod č. 4: Získáte malého pomocníka na hlídání

Zapomněli jste koupit mléko a potřebujete na 10 minut odběhnout do obchodu? Zatímco málokterá maminka (nebo tatínek) si troufne nechat o samotě novorozeně a jeho dvouletého sourozence, takové desetileté dítě už je v takovýchto situacích docela schopným „hlídačem“. Neměli byste na něj samozřejmě delegovat část péče o miminko, ale vyplatí se ve výjimečných situacích mít po ruce šikovného pomocníka.

Důvod č. 5: Nebudete muset tolik řešit sourozeneckou rivalitu

Příchod miminka je pro dítě velká změna – najednou už není jedináček a musí se o své rodiče dělit. A především některé menší mohou na novou situaci reagovat výraznou rivalitou, snahou upozornit na sebe, upozadit malého sourozence. Starší dítě již dokáže pochopit, že dělit se rodičovskou lásku neznamená dostávat jí méně, že miminko jeho postavení příliš neohrožuje. Navíc poskytuje větší věkový rozdíl méně příležitostí o pozornost rodičů apod. Pro mladší dítě je pak „velký sourozenec“ často vzorem, kterému se snaží přiblížit, a skvělým parťákem při objevování světa.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat