Jste gramotným rodičem?

17.11.2016 | Děti a rodina

SERIÁL GRAMOTNÉ RODIČOVSTVÍ: Co znamená být gramotný rodič? A jak v této roli neselhat, ale vychovat z našich dětí sebevědomé, zralé osobnosti? Nejen na tyto otázky odpoví v průběhu exkluzivního seriálu pro Bety.cz Lucie Königová, autorka knihy s názvem (Ne)Gramotný rodič – Jak neselhat jako rodič.

Kdo je to vlastně gramotný rodič?

Gramotný rodič je ten, který nejen zná zásadní principy gramotného rodičovství, ale zároveň se jimi řídí. Děti se totiž nejvíce učí právě z toho, co u svých rodičů vidí. Není tudíž potřeba poučovat, říkat dětem, co mají a nemají dělat, nebo dávat nevyžádané rady. Zásadní je chovat se tak, jak chceme, aby se chovaly naše děti. Ve výchově vidíme větší složitost, než je nutné. Je potřeba začít u sebe. Protože když rodič bude zdravě sebevědomá a zralá bytost, tak z jeho dítěte vyroste opět jen zdravě sebevědomý a zralý dospělý.

Odkud víme, jak být dobrým rodičem?

Ve škole nás nic o rodičovské gramotnosti neučili. Kde jsme získali naše návyky a vnitřní pravdy, jak být správným rodičem? U nás doma, v naší původní rodině. Když jsme byli sami malé děti. A naučili jsme se to vůbec správně? Víme vůbec, jestli nás naši vlastní rodiče vedli a vychovávali těmi správnými principy? Naučili nás sebelásce a hezkému vztahu k sobě sama? Ukázali nám, jak funguje láskyplné partnerství a spolupráce? Naučili jsme se od našich rodičů, jak budovat rodinné hnízdo a harmonickou rodinu? Jaký žijí mí rodiče život? Jsou šťastní? Mají život, který je naplňuje? Dělají, co je baví? Předali mi do mého života skutečně to nejlepší pro můj život? I my sami jsme často dětmi negramotných rodičů. I když se snažili dělat pro nás to nejlepší, tak to tak vůbec nemusí být.

Co jsme my, budou naše děti

Vzorce z našich rodičů se dál kopírují na nás, a pokud je nezměníme, předáme je dál automaticky na své děti. Jablko nepadá daleko od stromu. Tudíž je potřeba začít pracovat na sobě, jinak děti dopadnou podobně jako my. Stačí pozorovat již velmi malé děti, jak kopírují chování svých rodičů. Do dětí se doslova zasévají semínka návyků, vzorců chování, přemýšlení, názorů, které nasávají od maminky a tatínka. Někdy i sourozenec dokáže silně ovlivnit formování člověka pro jeho další život.

Naštěstí jsem si tuto skutečnost včas uvědomila a začala jsem svoje vnitřní vzorce chování sledovat, vnímat a záhy opravovat. Měla jsem ze své původní rodiny nastavené, že musím mít jako rodič s dětmi v diskusi poslední slovo, že vím lépe, co mé děti potřebují, že pomáháním jim pomáhám a neustálou kontrolou je zdokonaluji. Všechny tyto omyly jsem postupně opravila a se svými dětmi, 17letou dcerou Belindou a 14letým synem Oliverem, máme krásný vztah a společně rádi trávíme čas, i když jsou ve věku, ve kterém se děti svým rodičům rády „vzdalují”. Díky mému včasnému uvědomění a doslova „probuzení”, že musím změnit můj přístup, je u nás doma pohoda a harmonie.

Lucie Königová je koučka, mentorka partnerských vztahů, lektorka, autorka projektu (Ne)Gramotný rodič – Jak neselhat jako rodič. Je ale především mámou 17leté dcery Belindy a 14letého syna Olivera. Ve své knize předává koncentrovaně ty nejdůležitější osobní poznatky ze své role rodiče i poznání a zkušenosti ze své mnohaleté profesní praxe, především z koučinkového křesla.

(Ne)Gramotný rodič – Jak neselhat jako rodič

Co vám kniha přinese?

  • Zlepšení vztahu k sobě sama, partnerovi, dětem i prarodičům.
  • Pochopíte souvislosti událostí ve vašem životě.
  • Osvědčené postupy z osobní praxe i z koučinkového křesla.
  • Zjistíte, jak se zbavit převzatých nefunkčních vzorců.
  • Změníte vyčerpávající rodičovské starosti ve smysluplné, radostné a pohodové sdílení.
  • Konkrétní praktické návody, jak jednoduše dosáhnout domácí pohody.
  • 15 naplněných kapitol toho nejdůležitějšího, co by měl znát každý rodič.
  • 10 nejzásadnějších principů úspěšného a gramotného rodiče a jejich vliv na děti.
  • 10 největších omylů negramotného rodiče a jejich následků na dětech.
  • 13 praktických nástrojů, metod, technik a mnoho dalších námětů, jak mít doma pohodu.






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat