Jak si s rodinou užít vánoční pohodu bez stresu?

07.12.2016 | Děti a rodina

SERIÁL (NE)GRAMOTNÝ RODIČ: Toužíme po tom, aby Vánoce byly plné klidu a pohody i v naší rodině. Často to však probíhá jinak, než chceme. Někdo dokonce i rezignuje a zmizí na druhý konec planety a utíká před závěrem roku tráveným doma. Z extrému do extrému. Není to škoda? Co si tak udělat skutečně pohodové české Vánoce a užít si čas příjemně? Mám pro vás tipy, jak na to.

1. Napište si, co pro vás znamená skutečná vánoční pohoda!

Ať si svůj vlastní seznam připraví každý z členů rodiny. Můžete na něm mít cukroví. Vánoční výzdobu. Betlém. Zastavení s rodinou. Vánoční koncert. Svařené víno se skořicí. Vánoční trhy a nasávání atmosféry. Zastavení s přáteli. Pohádky. Dárečky…

2.  Napište si, co vás naopak stresuje!

Nákupy. Plné obchody lidí. Nevím, co komu pořídit za dárky. Úklid. Pečení několika druhů cukroví. Rodinné návštěvy z povinnosti. Blázinec, který vnímám všude kolem. Komerce, která se z Vánoc vytvořila.

Jak z toho ven?

Jak si s rodinou příjemně užít adventní čas a příjemně vkročit do nového roku? Sedněte si s rodinou u společného stolu a podívejte se na své  seznamy. Najděte pak společné průniky, aby si každý přišel na své a skutečně jste si pohodou užili nejen každý v sobě, ale i společně dohromady.

Zakomponujte do svého kalendáře příjemně všechno, co do vašich pravých českých Vánoc patří. Upečte si třeba jeden druh cukroví s dětmi, aby vám to doma vonělo, a další druhy cukroví si nechte od někoho upéct. Vyzdobte si příjemně společně byt a každý si třeba na trhu kupte jednu svou osobní ozdobu, která vás bude po adventní čas doma těšit. Můžete dětem dát finanční limit, kolik na trzích každé může utratit, a pak ať si samo vybere, zda-li ho projí v dobrotách u stánku nebo si koupí nějakou ozdobu.

Dávejte si v adventní čas svíčky na stůl, když snídáte nebo večeříte s rodinou. Pohled do ohně byl odpradávna relaxace. Má velmi uklidňující účinky a svíčka nám jednoduše ztvárňuje uklidňující plamínek v naší rodině. A když k tomu ještě krásně voní třeba po jehličí, to je oáza. Kdo má krb, tak se může do něj dívat jako na nejlepší „televizní program” a meditovat, protože vás příjemně zastaví a zklidní.

Z toho, co vás v adventní čas naopak stresuje, si můžete vytvořit klid, tudíž například pokud nevíte, co pořídit za dárky, nechte své blízké napsat 3 tipy a jeden z nich si vyberete. Můžete se domluvit, že vzájemně dáte jenom to, co kdo vyrobí. Vlastní výrobky jsou nejen originální, ale je v nich i srdíčko.

Tipy z naší rodiny: Limity na dárky

S naší velkou rodinou, mám 4 sourozence a každý z nich má své rodiny, tudíž nás je na svátky až 24, jsme se třeba dohodli na pravidlech, že na rodinných vánočních oslavách budeme dávat dárky již jenom dětem do 18 let a dospělí se vzájemně obdarují tím, že si uvaří a napečou na společnou hostinu. Každý má na starost nějaký chod. Postupem času jsme také pro jednoduchost nastavili limity na vánoční dárky pro děti 400 Kč. Sladili jsme tak vzájemně finanční možnosti všech rodin, aby se nikdo necítil frustrovaně. To je také pomůcka, jak se vyvarovat tomu, aby vás Vánoce finančně úplně zruinovaly. Z toho mívají lidé také velký stres. Zadlužují se, berou si různé půjčky, jen aby udělali dojem pod vánočním stromkem. A o tom Vánoce přeci nejsou.

Tipy z naší rodiny: Rodinné návštěvy

Pokud vám některé rodinné návštěvy nevyhovují nebo vám nevyhovuje způsob jejich organizace, tak to řekněte nahlas a najděte alternativu. Třeba se můžete sejít všichni někde na neutrální půdě v restauraci. Nebo si místo oběda uděláte ve sváteční den rodinné odpoledne s cukrovím a kávou a poslechem koled. Mnohdy mají rodiny tak zatuhlé návyky, jako že se 25. 12. musí všichni sejít u babičky, zpívají se koledy, všichni ve svátečním nastoupení k jídlu, že je z toho všeho víc stresu než radosti. Zkuste to jinak. A upřímně, vždycky máte možnost říct NE, když se vám něco nelíbí. Ti praví to pochopí, a pokud s tím má někdo problém, je to jeho problém. U nás spolupracujeme na přípravě jídla, zpívá jenom ten, kdo chce, a jinak nechávám prostor každému užít si klid po svém.

Vánoční klid je totiž primárně o klidu uvnitř nás samotných, a pokud si ho nepohlídáme a nedopřejeme, tak ty naše Vánoce klidné ani být nemohou - i když vločky za oknem padají klidně, i když hodiny v klidu tikají a koledy příjemně hrají. Klid kolem sebe je jen odrazem našeho vnitřního klidu.

Každý musí tudíž začít u sebe. Jak například zapojit rodinu do spolupráce a udělat si rodinnou předvánoční poradu, aby všichni členové zažívali v adventní čas pohodu a vkročili tak příjemně do nového roku? Další praktické tipy a náměty najdete v mé knížce.

Lucie Königová je koučka, mentorka partnerských vztahů, lektorka, autorka projektu (Ne)Gramotný rodič – Jak neselhat jako rodič. Je ale především mámou 17leté dcery Belindy a 14letého syna Olivera. Ve své knize předává koncentrovaně ty nejdůležitější osobní poznatky ze své role rodiče i poznání a zkušenosti ze své mnohaleté profesní praxe, především z koučinkového křesla.






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat