Co zásadního si nese muž do života ze vztahu s matkou?

21.12.2016 | Děti a rodina

SERIÁL (NE)GRAMOTNÝ RODIČ: Vztah mámy a syna je zásadní v tom, že nastavuje muže do jejich života a připravuje je nejen na vnímání žen obecně, ale především na vnímání své budoucí životní partnerky.

Co se syn především učí?

Vztah k ženě

Naši synové se učí, jak se k ženě chovat. Jejich vnitřní nastavení vztahu k ženě se formuje podle toho, co doma vidí a prožívají. Jak se otec nebo partner chová k mamince. Jak o ní mluví, jak s ní komunikuje a přistupuje k ní. Jak jí věnuje pozornost a projevuje lásku.

Dále se vztah k ženě u našich synů také nastavuje podle toho, jak s nimi mluvíme a jednáme my, jejich matky. Pokud se tedy snažíme stále z pozice autority a moci rozkazovat, nerespektujeme jejich názor a nenecháme si od nich třeba poradit a pomoci, zásadně se deformuje jejich sebehodnota a sebevědomí.

Je možné krásně vidět kopírování generačních vzorců. Když je žena dominantní a rozhoduje v rodině, tak si obvykle její syn jednou opět najde dominantní partnerku a nebude schopný říct doma vlastní názor.

Vnímání hodnoty ženy

Jak se maminka chová k sobě, jak o sebe pečuje, zda si sama dopřává odpočinek, dobrou kávu, dezert anebo si koupí i sama něco na sebe. To vše jsou důležité momenty, které děti vnímají. Učí se z nich právě hodnotu ženy.

Pokud na sobě maminky šetří, vše dávají dětem, samy dojídají zbytky v restauraci, co děti nechají, a neobjednají si ani vlastní porci, je pak žena vnímána jako méně hodnotná a nedůležitá.

Je také dobré, aby žena rozvíjela své další role. Aby ji syn viděl jít s partnerem tančit, s kamarádkou do kina nebo i samotnou na hodinu jógy. Protože pak v budoucnu dokáže přirozeně podpořit svoji ženu také v různých rolích a nebude od ní očekávat, že bude doma celý den v zástěře a pobíhat jen kolem dětí.

Společně trávený čas

Energie mámy-ženy je jiná než energie táty-muže. Tudíž je důležité trávit čas se svými syny i samostatně. Pokud nemáte přímo společné třeba sportovní aktivity, určitě se shodnete na kině nebo cukrárně. Společné zastavení, povídání a sdílení dává příležitost být jenom jeden pro druhého. Takové chvíle se zapisují hluboko do podvědomí našich synů a ti pak jednou budou rádi a přirozeně trávit čas se svými partnerkami i společnými aktivitami v rámci pěstování partnerské zahrádky.

Tento termín používám ve své knížce (Ne)Gramotný rodič právě v kapitole, která se věnuje partnerství. Protože kvalitní partnerství je základem kvalitního rodičovství, a když dokážeme být se svými syny i kvalitním parťákem, tak jednou náš syn zvládne svůj vlastní život se svojí ženou na výbornou a bude skvělým rodičem.

Jaký vztah má maminka se svým synem, je zárodek, zda z něj vyroste zdravě sebevědomý a samostatný muž, který bude znát svoji hodnotu a hodnotu své ženy, nebo „mamánek”, podpantoflák nebo ještě jinak zdeformovaná podoba skutečně pravého muže. Je na rodičích, jakého muže připraví do života. Je na maminkách, jak připraví svého syna pro kvalitní, rovnocenné a harmonické partnerství.

Jak konkrétně neselhat jako rodič a připravit tak z vašich dětí do života zdravě sebevědomé dospělé, se dozvíte v mé knize (Ne)Gramotný rodič, která vám ukáže cestu.






Celkem 4 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat