Péče o vnoučata prodlužuje život. O kolik let?

Výsledky studie švýcarských psychologů budou nahrávat těm rodičům, kteří žadoní u svých vlastních rodičů, aby jim pomáhali s hlídáním a výchovou potomků. Ale péče o vnoučata má podle expertů z Bazileje blahodárný vliv také na mentální a fyzické zdraví prarodičů. Třebaže si často stěžují na vyčerpání z takové výpomoci, zdá se, že se díky péči o vnoučata dožívají vyššího věku.

„Prarodiče, kteří pomáhají hlídat svá vnoučata, mají tendenci žít déle než senioři, kteří o vnoučata nepečují vůbec,“ tvrdí autoři výzkumu v odborném časopise Evolution and Human Behavior.

Vědci z Bazileje sledovali pět set seniorů starších 70 let žijících v Berlíně po dobu deseti roků. U těch, kteří pečovali o vnoučata, byla průměrná délka dožití o tři roky vyšší než u těch, kteří se této aktivitě nevěnovali vůbec.

„Nemít vůbec žádný styk s vnoučaty může negativně ovlivnit zdraví prarodičů. Tento vztah by mohl být mechanismem hluboce zakořeněným v naší evoluční minulosti, kdy pomoc s výchovou dětí byla klíčová pro přežití lidského druhu,“ tvrdí doktorka Sonja Hilbrandová z Bazilejské univerzity.

„Péče o druhé může pečovatelům dávat hlubší smysl života, protože pečující se tak cítí užiteční pro jiné i pro společnost. Pečovatelství je možné vnímat také jako aktivitu, která pečovatele drží fyzicky i mentálně aktivní,“ komentoval výzkum doktor Bruno Arpino z Univerzity Pompeu Fabra v Barceloně.

Nejen v dětství

O tom, jak důležité je pro děti, aby měly babičku nebo dědečka, není pochyb. Ale ani když už jsme dospělé ženy, neměly bychom návštěvu babiček odkládat. I na nás má totiž pozitivní vliv!

1. Vždycky dokáží zvednout sebevědomí

Pro babičky jsme ty nejlepší, nejkrásnější, nejchytřejší, nejúžasnější… Prostě nás milují jen proto, že jsme se narodily. A to je úžasný pocit!

2. Mají spoustu skvělých tipů a rad

Nejde o to, jestli má vaše babička vysokou školu nebo základní. Na tom přeci vůbec nesejde! Babičky získávají moudrost věkem, zkušenostmi. A tak nám mohou prozradit spoustu dobrých tipů, na které bychom samy prostě nepřišly. Ať už se jedná o vaření nebo vztahy – ona měla s manželem také krizi, takže poradí, jak ji s partnerem vyřešíte vy.

3. Vždycky se postaví za vás

Vždycky. Protože jste její vnučka. A to jí jako důvod stačí, aby vás podporovala a důvěřovala vám.

4. Jsou neskutečné kuchařky

Babiččiny dobroty si budete pamatovat ještě v době, kdy sama budete babičkou. Tak to prostě je. Její recepty si budete hýčkat jako největší rodinný poklad.

5. Dokáží vyprávět

Zažily doby, které vy si jen tak představujete. A necháváte si o nich vyprávět. Navíc poslouchat o rodinné historii je mnohdy napínavější a poutavější než romantický thriller! Jako pamětnice jsou babičky nenahraditelným zdrojem.

6. Vždycky jsou připraveny vás obejmout, kdykoli to potřebujete.

Oplaťte jim to!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat