První zoubky: Jak neproměnit čištění v hororové scény?

Péče o zuby by měla začít již v okamžiku, kdy se první zoubek našemu děťátku vyklube. Zatímco zpočátku máme čištění pevně ve svých rukou, s postupem času se může ranní a večerní rituál proměnit v nepříjemné scény. Některá batolata prostě čištění zubů ráda nemají. Co dělat?

Zatímco první prořezané zoubky obvykle čistíme kouskem čisté gázy, plenky nebo kapesníčku, případně speciálním „kartáčkem“ navlečeným na prst, jakmile se objeví první stolička, je čas na opravdový zubní kartáček. A tady může začít problém. Některá batolata jsou opravdu tvrdohlavá, a když se rozhodnout, že vás s kartáčkem do své pusinky nepustí, nepustí vás. A nastává přemlouvání, výhrůžky, sliby… Jak se takovým scénkám vyhnout? Zkuste to s následujícími tipy!

Nechte je vybrat

O výběru prvního kartáčku pro své dítě se poraďte se zubním lékařem. Až budete vědět, jaký typ pořídit, nechejte výběr samotného kartáčku na svém potomkovi. Ve specializovaných prodejnách objevíte spoustu barevných variant, třeba najdete i nějaký kartáček s oblíbenou postavičkou svého dítěte. I když to zní jako banalita, pokud si dítě kartáček vybere samo, bude ho raději používat.

Střídejte se

Batolatům musíte čistit zuby vy, sama ještě nemají zubní hygienu „v ruce“. Jenže pro některé děti to není nejpříjemnější zážitek. Ukažte jim, že nechat si čistit zuby není nic hrozného! Prostě svého potoka nechejte, aby „vyčistil“ zuby vám. Ukažte mu, že je to vlastně hra!

Kartáček na hraní

Kromě kartáčku, kterým budete svému dítku čistit zoubky, nechejte batole také vybrat „hrací kartáček“ (ten samozřejmě vyberte nějaký levnější, tady na typu nezáleží). S jeho pomocí může váš potomek čistit zoubky plyšáčkům, panenkám, ale třeba i autíčkům. Ukažte mu, že je zubní kartáček běžnou součástí života.

Žádné strašení

Je velmi snadné sklouznout k hrozbám typu: „Když si nebudeš čistit zoubky, budeme muset k panu doktorovi a ten ti bude zoubky vrtat.“ Naděláte jimi víc škody než užitku. Především vzbudíte v dítěti strach ze zubaře, což se vám vymstí při každé z preventivních prohlídek. Nedává smysl, aby mělo dítko ze zubaře panickou hrůzu!






Celkem 10 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat