Sourozenec na cestě: Jak připravit starší dítě?

Příchod nového člena rodiny je událostí veskrze radostnou. Ovšem může se stát, že jednomu človíčkovi nebude vždy zcela pochuti. Novopečenému staršímu sourozenci. Jak ho na novou roli připravit?

Do té doby jedináček se najednou musí vyrovnat s tím, že se bude muset dělit. A nejen o věci, ale především o čas a pozornost svých rodičů. Zatímco některé děti to zvládají až překvapivě lehce, jiné začnou žárlit a cítí se odstrčené. Jak tomu předejít? Zkuste své dítě na příchod mladšího sourozence dopředu připravit!

Kdy s novinou vyrukovat?

Záleží samozřejmě na věku dítěte – u těch menších počkejte do doby, kdy na vás těhotenství bude opravdu vidět. Vyprávění o miminku v bříšku pro něho bude o něco pochopitelnější.

Navíc nemusíte připravovat dítě na sourozence například půl roku dopředu. Především malé děti nemají o plynutí času až takový pojem. Zkusit můžete i taktiku „kolem Mikuláše budeš mít bratříčka/sestřičku“. Takové počítání času je pro malé děti schůdnější.

Šikovní pomocníci

S budoucím starším sourozencem můžete číst knížky o příchodu miminka na svět (příběhy, kde se hlavnímu hrdinovi narodí sourozenec apod.). Nebude pak pro něj nová situace tak velkou neznámou. Abyste předešli zklamání z miminka (spousta malých dětí si představuje, že se narodí chlapeček nebo holčička přibližně v jejich věku), procházejte s dítětem alba s fotkami, na kterých je zachyceno, a ukazujte mu, jak vypadalo, když přišlo na svět.

Kamarádka s miminkem

Máte ve svém okolí známou či kamarádku, která nedávno porodila? Pak se objednejte na návštěvu nebo pěkně všichni společně vyrazte na procházku. Zkrátka svého (dosud jediného) potomka seznamujte se skutečnými miminky, jak jen to půjde.

Jen pro tebe

Vyhraďte si pro dítě co nejvíc volného času. Zkrátka s ním travte každou chvilku, kterou budete moci. Po narození miminka už vaši plnou pozornost bude mít jen zřídka, tak ať si vás užije. Mimochodem, zkuste začít uvažovat o tom, jak tyhle chvíle ve dvou „propašujete“ do svého rozvrhu i po narození druhého dítěte.

Pozor na překotné změny

Pokud budete chtít s narozením mladšího dítěte vystěhovat svého staršího potomka ze své ložnice, udělejte to raději ještě v průběhu těhotenství. To samé se týká i větších úprav dětského pokoje. Zkrátka by si dítě mělo na tyto změny zvyknout ještě dřív, než přijde miminko na svět. Aby případné negativní reakce spojené se změnami nemělo přímo asociované se svým mladším sourozencem.

Třecí plochy

I tak se ale připravte na to, že budete muset občas řešit situace, které nebudou mezi sourozenci právě harmonické. Tak to prostě bývá. Sourozenecká rivalita je stará jako lidstvo samo. Ostatně pokud i vy nejste jedináčkem, jistě víte o čem je řeč.






Celkem 11 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat