Děti, které si s jídlem hrají, ho nakonec snědí nejvíce

Jen málokdo může říct, že celý život jedl vždycky všechno. S věkem se vybíravost v jídle snižuje, paradoxně právě děti potřebují pro svůj vývoj vyváženou stravu. A tak je dospělí často nutí i do potravin a pokrmů, které nesnášejí. Nezřídka se slovy: „Nešťourej se v tom jídle, není to na hraní!“ To je ale velký omyl, podle vědců z Anglie totiž děti, které si s jídlem hrají, sní nakonec nejvíce.

„Děti, které dostanou povolení dotýkat se jídla, hrát si s ním a dokonce ho mačkat, třeba špenát, okurky, banány a rajčata, nakonec snědí přímo těchto potravin nejvíce,“ tvrdí autoři z De Montfort University.

Podle nich je lepší než nucení do jídla dovolit dětem hrát si s tímto jídlem.

„Jedním z vysvětlení výsledků našeho experimentu je, že se děti samy dobře obeznání s jídlem a získají přímou interakci. To naznačuje, že vystavení dítěte pokrmu se nemusí zakládat jen na chuti na tento pokrm,“ tvrdí autoři.

Ti přitom nechali děti hrát si s různými druhy ovoce a zeleniny. Ty, které si hrály, aniž byly nabádány ke konzumaci, konzumovaly později toto ovoce a zeleninu samy bez vyzvání.

„Cílem bylo, aby se s těmito potravinami seznámily a něco z nich vytvořily. Je možné, že tyto aktivity nabádají děti později tohle ovoce a zeleninu ochutnat,“ tvrdí autoři.

Zdravé versus dobré

Naše děti ná vůbec nad talířem dokáží pořádně potrápit. Tak například američtí vědci varují rodiče, aby nenutili své potomky do konzumace jídel s tím, že je to přece zdravé. I pokrmy, které mají děti jinak rády, začnou odmítat ve chvíli, kdy je rodiče přesvědčují, že jim to prospěje. Ve společnosti totiž vznikla obecná stereotypní představa, že co je zdravé, je nechutné. Bohužel je tak silná, že ovlivňuje skutečné vnímání chuti jídla.

Když se tak o něčem řekne, že je to zdravé, přestane to mnohým chutnat. A u dětí to platí ještě mnohem více, zjistili psychologové z Northwestern University v Illinois.

Ti provedli experimentální výzkum s dětmi z mateřské školy. Nabídli jim mrkev a části u toho vyprávěli, jak je zdravá, a jak když jí hrdinka z dětského příběhu snědla hodně, byla pak silná a zdravá. Druhá část dětí dostala mrkev bez příběhu o zdravotních účincích této potraviny.

Ti, kterým nebylo při podání mrkve sděleno nic o tom, jak je zdravá, jí snědli nakonec mnohem více,“ tvrdí vědci z Northwestern University v Illinois.

Podle odborníků to jasně dokazuje fakt, že už u dětí ve věku mezi třemi a pěti roky vyvolá jídlo, o němž se dovědí, že je zdravé, pocit pocit, že musí chutnat špatně.

„Stalo se to, co jsme očekávali. Že když dětem předložíme pokrm s tím, že je pro ně dobrý, protože pak budou silnější a dosáhnou lepších výkonů při učení, čtení či počítání, budou považovat tohle jídlo za méně chutné a snědí ho méně,“ uvedl doktor Michal Maimaran z Northwestern University. Podle něj by rodiče měli zvláště u malých dětí šetřit slovy „zdravé jídlo“. Dostanou do nich ovoce a zeleniny mnohem víc.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat