Bezpečnostní pravidla, která mají děti znát, než je necháte doma o samotě

Kdy mohu bez obav nechat dítě samotné doma? Tak tuto otázku si jistě klade spousta rodičů. Univerzální odpověď na ni bohužel neexistuje, záleží na tom, jak je dítě samostatné a jaké zvládá dovednosti. Nicméně existují ukazatele, které vám rozhodování usnadní.

Zatímco někteří rodiče nechají děti doma samotné třeba v osmi letech, jiní své potomky neopustí, ani když jsou již na hranici puberty (či přímo v ní). Oba přístupy mají své opodstatnění a záleží čistě na vyspělosti dítěte, která se může v otázce samostatnosti výrazně lišit. Jak poznat, že nebude vašemu potomkovi činit potíže, pokud ho na nějakou dobu necháte doma samotného?

Přátelé s telefonem

Ačkoli se může zdát, že dnešní děti už se s mobilem v ruce narodily, zdaleka to neznamená, že ho všechny umějí používat. Než dítě necháte doma samotné, přesvědčte se, že umí bez potíží telefonovat. Že v případě potřeby zavolá vám, případně na některou z krizových linek (policie, hasiči, záchranná služba).

Základy bezpečnosti

Je jasné, že by dítě mělo vědět, co doma smí a nesmí dělat. Že hrát si se sirkami je nebezpečné (není od věci je uklidit mimo dosah), že vyklánět se z okna může skončit přinejmenším vážným úrazem, že otevírat dveře cizím lidem se opravdu nevyplácí. Samozřejmě není účelem dítko vystrašit, ale základní bezpečnostní pravidla by znát mělo.

Kdo vlastně jsem

I když je to málo pravděpodobné, stát se může ledacos. A tak by mělo dítě znát své plné jméno, adresu, telefonní číslo alespoň na jednoho z členů rodiny. Lepší je být zkrátka na náhlé události připraven.

Případy krize

A když už jsme nakousli onu připravenost – proberte s dítětem, jak se chovat v některých krizových situacích (v domě vypukl požár, sourozenci či babičce se udělalo špatně, na chodbě je slyšet křik apod.). Opět dejte pozor, abyste ho nevystrašili (na 99 % se nic nepředpokládaného nestane), ale určitě takový rozhovor nepodceňujte.

Jak se obsloužit

Umí si dítě samo nalít pití, namazat housku, případně (v případě těch starších) ohřát si večeři? Ačkoli většina z nás před odchodem z bytu dítěti uchystá něco na zub, není od věci, pokud náš potomek zvládá základní formu obsluhy sám.

Domácí pravidla

To, že nejste doma, neznamená, že by dítě nemělo dodržovat vámi stanovená pravidla. Například že se nebude celé odpoledne koukat na televizi, že nebude prolézat vaše věci, že si nepřivede kamarády, pokud mu to nedovolíte… Jistě, dodržování některých pravidel budete jen těžko kontrolovat (leda byste měli doma kameru a příslušnou mobilní aplikaci), ale neustupujte z nich.

Dostatek sebevědomí

Ze všeho nejdůležitější ale je, aby se samo dítě cítilo připravené zůstat doma o samotě. Proto se ho zeptejte a rozhodně na ně nijak netlačte!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat