Dovolená za dveřmi. Jak přežít let s malým dítětem

Léto je prakticky na dosah ruky, a tak se řada rodin začíná chystat na dovolenou. Jako národ, který nemá moře, nás to samozřejmě táhne na pláže, do hravých vln, zkrátka do exotičtějších krajin. Zatímco dříve většina rodin s malými dovolenou u moře odkládala, dnes není důvod si ji odpírat. Je ale třeba počítat s tím, že cesta může být poměrně náročná.

Především cestujete-li do vysněné destinace letadlem, může se stát, že vaše dítko (především je-li mladší 3 let), nebude sdílet vaše nadšení z letu. Co dělat, abyste cestu přežili nejen vy, ale i další lidé v letadle?

Sbalte svačinku

I když se snažíte dávat dítěti „dobrůtky“ zřídka a dbáte na zdravou stravu, udělejte v letadle výjimku, a když bude nejhůř, odveďte jeho pozornost něčím oblíbeným na zub. Bio mrkvičku mu můžete dát, jen co přistanete. Teď je úkol jasný – zabavit, utěšit a rozptýlit ho.

Nabídněte pohádku

Výjimku udělejte i ze svého striktního pravidla o „přídělu“ televize či počítače, tabletu a spol. Pusťte dítku jeho oblíbenou pohádku nebo hru a nechejte ho, aby se zabavilo. I batole vydrží nějakou chvíli nečinně sedět a koukat do obrazovky! Však ji celou dovolenou už nemusí vidět (tedy až na cestu zpátky).

Vyberte správný let

U kratších letů to není nutné, ale pokud plánujete několikahodinovou cestu letadlem a je to jen trochu možné, zkuste vybrat čas odletu tak, aby alespoň trochu odpovídal spacím návykům vašeho dítěte. Protože vyspalé či spící batole bude spolupracovat mnohem lépe než rozespalé a nevrlé dítko, jemuž jste totálně narušili spací rutinu.

Přibalte oblečení

Do příručního zavazadla v první řadě sbalte náhradní oblečení – komplet pro dítě a alespoň základní pro vás. Proč? Zvláště pokud letíte s batoletem prvně, nemůžete si být jistí, jak bude na cestu reagovat. A i děti, které v autě či vlaku nezvrací, mohou mít v letadle problémy. Tak abyste byli připravení.

U lahve či prsu

Miminka či batolata v letadle pláčou nejvíce při vzletu a přistání. Proč? Jak se mění tlak v kabině, bolí je hlava a především ouška (však ani někteří dospělí se při startu letadla necítí dobře a cítí tlak v uších). Můžete jim pomoci, pokud v těchto fázích letu budete kojit, případně jim nabídnete lahev nebo alespoň dudlík. Polykání totiž vyrovnávání tlaku pomáhá a zmírňuje bolest.

Bez kočárku

Přemýšlíte, zda brát na palubu letadla kočár? Pokud vysloveně nemusíte, je lepší dítě do letadla „přepravit“ v klokance, krosně či šátku apod. Jednak budete mít volné ruce, jednak případné spící dítě nevzbudíte při přendávání z kočárku.

Jako v postýlce

Pokud vás čeká noční let, nezapomeňte vzít na palubu letadla například pytel, ve kterém dítě rádo spí či jeho oblíbenou dečku a plyšáka do postýlky. Zvýšíte tak pravděpodobnost, že po startu usne (i když upřímně řečeno, úspěch vám nikdo zcela nezaručí).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

42 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:19
21 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:17
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat