Otcové v nepřítomnosti matek krmí děti nezdravými pokrmy

Děti mají tatínky často rády také proto, že nejsou tak přísní jako maminky, zejména co se týče jídelníčku. Výzkumy z USA a Británie dokazují, že tátové často v nepřítomnosti matek neřeší, co jejich potomci jedí a mnohem ochotněji než matky dovolí svým potomkům nezdravé pokrmy a rychlé občerstvení. Bohužel tím přispívají k epidemii obezity.

„Zatímco matky se obecně snaží svým dětem připravovat výživná a hodnotná jídla, otcové mnohem častěji sáhnou po rychlovkách a rychlém občerstvení u okénka, když mají nakrmit své potomky. Otcové také mnohem častěji podléhají kňourání a dovolí dítěti mlsat čokoládu či zmrzlinu víc, než je zdrávo. Děti také vědí, že otcové jsou měkcí a podléhají snadno jejich naléhání, takže toho náležitě využívají,“ tvrdí vědci ze Stanfordské univerzity.

„Matky jsou obecně v rodinách vnímány jako ty, které se snaží o zdravé stravování, zatímco otcové jsou těmi, kdo jsou odpůrci takového jídelníčku... Teeangeři dobře vědí o rozdílech mezi rodiči a zneužívají jich. Když chtějí méně zdravé jídlo zakázané matkou, jednoduše se obrátí na otce,“ tvrdí doktorka Priya Fielding-Singh.

Tátové versus mámy

Jak je to vlastně se vztahem mezi rodiči a dětmi? Opravdu je pouto mezi potomky a matkami silnější než mezi dětmi a jejich otci? Podle vědců se zdá, že tomu tak není. Muži totiž mohou a dokážou poskytnout dítěti plnohodnotnou péči jako matky, ve všech směrech a potřebách. Týká se to také emocionálního vývoje dítěte. Studie z Oregonu nasvědčuje tomu, že vztah otec – dítě může být stejně plnohodnotný jako matka – dítě a že tvrzení, že se mateřskému poutu nic nevyrovná, je liché.

„Muži mohou mít a mají stejně silné pouto s dítětem jako ženy. Platí to zvláště ve chvíli, kdy matka chybí. Pak ji může otec plně nahradit,“ tvrdí neuropsychologové z Oregon State University.

Mužský mozek má totiž schopnost reagovat pružně na rodinnou situaci a stát se nejen otcem, ale také matkou. Dokáže poskytnout dítěti potřebné citové zázemí a vytvořit si s ním pouto, jaké v úplné heterosexuální rodině zastává matka. Ovšem ne každá úplná heterosexuální rodina znamená, že matka a otec fungují jako matka a otec. Řada dětí vyrůstá sice v úplné rodině, ale potřebný emocionální vývoj a pouto k matce a otci stejně chybějí.

„Změna ve společnosti a naší kultuře vedla k tomu, že se muži stále více zapojují do péče a výchovy o dítě. Moderní rodina má různé varianty a struktury a stále více lidí je schopno hrát nekonvenční role při výchově dětí,“ tvrdí doktorka Sarina Saturn z Oregon State University.

Saturnová přináší důkazy na neurologické úrovni. Skenovala mozky rodičů, matek a otců. Někteří pocházeli z úplných rodin, jiní byli rodiči samoživiteli. Mozek mužů, kteří vychovávali dítě sami nebo ve dvojici s jiným mužem, vykazoval stejnou aktivitu jako mozek matek.

Pokud se otcové účastnili výchovy spolu s matkou, reakce v jejich emocionální části mozku byly mírnější než u matky. Když ale muž vychovával dítě bez matky, jeho emocionální centrum reagovalo na dítě stejně silně jako emocionální centrum matky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat