Fráze o novorozencích, které nejsou tak docela pravdivé

Čekáte svůj první přírůstek do rodiny, a tak vás všechny zkušenější matky a otcové zasypávají radami a nejrůznějšími tvrzeními, která ve vás mají vzbudit dojem, že péče o miminko je procházka růžovým sadem a vychovávat děťátko je vlastně hračka? Pak se před některými frázemi mějte na pozoru!

Ano, narození miminka je nejkrásnější věcí v životě většiny z nás (žen i mužů). Ale není třeba si nic nalhávat – je to také věcí poměrně složitou. Šťastné okamžiky mohou střídat chvíle, kdy si rodiče sáhnou na dno, dny plné smíchu a energie jsou vykoupeny dny, kdy padáte únavou. Přesto je mateřství (a otcovství) tím nekrásnějším naplněním našich životů.

Jen tedy nevěřte, až vám někdo bude tvrdit, že…

Spousta miminek spí skoro celou noc

Ano, jsou miminka, která své rodiče nechají v noci prospat třeba pět šest hodit v kuse. Ale upřímně, jsou to docela výjimky. Většina novorozenců se budí přibližně po třech (ale klidně i dvou) hodinách. To proto, že jejich žaludky zkrátka vyžadují další dávku mléka. Jejich metabolismus ještě není stavěný na nějaké dlouhé vyspávání, to přijde až časem.

Miminka vždycky tak krásně vonějí

Upřímně, miminka opravdu krásně vonějí – když jsou vykoupaná a přebalená. Nechejme stranou obsah plenky, tam ani vůni neočekáváme. Ovšem ani samotná miminka nemusejí vždy vonět. Ačkoli se nepotí tak jako my dospělí, pokud je několik dní nekoupete (což není nic proti ničemu – ne všichni odborníci ostatně každodenní koupání doporučují, spíš naopak), nebudou vonět, jako když je právě vyndáte z vaničky.

Mimochodem, občas se stává, že maminky mají pocit, že je jejich děťátko cítit po sýru. To je také normální – souvisí to s mlékem, kterým se miminka krmí. Především na ručičkách můžete tento charakteristický pach občas cítit.

Máš velkou rodinu, tak nebudeš na miminko sama

Ano, spousta babiček, dědečků, tetiček a spol. je vždycky výhoda, pokud jde o pomoc s péčí o miminko. Ale upřímně – přes počáteční zájem a pomoc nakonec stejně zůstane ten největší díl na rodičích, respektive novopečené mamince. Nemůžete mít u sebe pomoc 24 hodin denně, to ani není možné. Občasné pohlídání či pomoc s domácností se nicméně hodí, tak ji neodmítejte. Jen nečekejte, že budete mít vždy pomoc po ruce na zavolání.

Kojení jde úplně samo, je to přirozené

Jistě, kojení je snad tou nejpřirozenější věcí na světě, o tom není pochyb. Ale že by většině novopečených maminek šlo samo? To úplně ne… Jak ony, tak i jejich drobečci se musejí naučit, co a jak. Však se kojení věnují poprvé! Takže žádný stres, že vám hned všechno napoprvé nepůjde, ono se to poddá. Ano, zpočátku může být kojení dokonce nepříjemné, ale za chvíli se promění v rutinu. A to moc příjemnou! Stačí jen překonat počáteční těžkosti!

Prostě se vyspíš, když bude spát miminko

I tohle zní jako zcela logická věc. Tedy v teorii. Novorozenci sice stráví spánkem nějakých 18 hodin denně, ale jak již bylo řečeno výše – málokdy se této činnosti věnují více než tři hodiny v kuse. A to je pro dospělého člověka opravdu málo. Navíc většina maminek raději využije tu chvíli klidu k tomu, aby se najedla, trochu poklidila nebo se alespoň osprchovala. Takže upřímně řečeno – v prvních měsících si o pořádném spánku budete moci nechat zdát (tedy kdyby bylo kdy, že).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:19
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat