Domácí úkoly přispívají k rozvoji svědomitosti a pečlivosti

Němečtí psychologové tvrdí, že domácí úkoly vedou nejen k posilování učení a pamatování si nových informací, ale také k rozvoji svědomitosti a pečlivosti. Je jasné, že jedinci, kteří jsou pečlivější a svědomitější budou vypracovávat úkoly s větším úsilím, ale z tříletého výzkumu v Tübingenu vyšlo najevo, že samotné úlohy rozvíjejí pečlivost a svědomitost i v jiných oblastech života.

Děti, které se pouštěly do úkolů s větším úsilím, byly pečlivější a svědomitější také v jiných oblastech života. Plánovaly si volno, pečlivěji docházely do kroužků a svědomitěji pečovaly o pořádek ve svém pokoji.

„Naše výsledky dokazují, že domácí úkol není jen platný pro školní výkon, ale také pro rozvoj osobnosti, činí děti pečlivějšími a svědomitějšími,“ tvrdí profesor Richard Göllner z Eberhardovy-Karlovy univerzity v Tübingenu.

Pro ještě lepší výsledky

Také máte doma malého školáka? Ačkoli většina z nás nijak zvlášť neřeší, zda naše dítě nosí ze školy jedničky nebo třeba trojky (přece víme, že známky nejsou všechno), i tak je důležité, aby své dovednosti a talenty využilo na maximum. A k tomu můžeme přispět i my jako rodiče. Například tím, že budeme vědět, jak svého potomka správně motivovat.

Začíná to prostředím

Nepodceňujte prostředí, ve kterém se vaše dítě učí nebo kde připravuje domácí úkoly. Malý školák by měl mít k dispozici psací stůl a židli, která mu zajistí maximální pohodlí a oporu. Psát úkoly u jídelního stolu a sedět na běžné židli není pro dítě nic pohodlného. Zajistěte také, aby se v okolí psacího stolu nevyskytovalo příliš příležitostí k rozptýlení, pracovní deska by měla být určena jen pro školní aktivity (žádné sbírky hraček apod. na dosah). Pořiďte také lampičku, která zajistí dostatek světla (často se stává, že si bez lampičky děti při psaní úkolů stíní).

Rozhoduje i čas

Kdy by se vlastně dítě mělo učit a připravovat úkoly? Když přijde ze školy, nechte mu chvíli na oddych. I naši nejmenší potřebují odpočinek, aby nabrali síly na další povinnosti, jež je čekají. Na druhou stranu ale nenechávejte psaní úkolů či učení až na večer – to začíná být dítě unavené a později i ospalé a nebude se na učivo tolik soustředit. Během učení také nebraňte svému potomkovi v pravidelných krátkých přestávkách. Několik hodin učení v kuse není tak efektivní, jako když je doba rozdělena na několik etap.

Žádný stres

I když vás to někdy bude stát spoustu sil, snažte se zachovat při učení se svým dítětem klid a rozvahu. Nezvyšujte hlas, nevyhrožujte mu, neztrácejte nervy, pokud něco nebude schopno pochopit hned napoprvé (či napodruhé, napotřetí…). Ani svého potomka netrestejte za špatné známky. Jen si vzpomeňte na svá školní léta. Copak jste ve všem a vždy excelovali? Tak vidíte!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat