Dlouhodobé kojení snižuje u žen riziko vysokého krevního tlaku

Jak dlouho by se vlastně mělo kojit? Pokud se vám někdo snaží namluvit, že bohatě stačí pár prvních měsíců, možná ho ani neposlouchejte. Ukázalo se totiž, že čím déle tak budete činit, tím lepších hodnot krevního tlaku se v budoucnu dočkáte. No vážně!

Kojení má spoustu výhod. Těm úplně nejmenším podle odborníků přináší zlepšení imunity a snížené riziko diabetu, alergie nebo nadváhy. Díky laktaci se také mezi matkou a kojencem vytváří silné citové pouto, které je nadmíru důležité pro správný sociální a psychický vývoj dítěte.

Nelze nezmínit ani ekonomickou stránku, neboť mateřské mléko jakožto studnice prospěšných látek je samozřejmě zdarma. Přesně z těchto důvodů stále více žen odhaluje svá ňadra déle, než je bezpodmínečně nutné. Jste jednou z nich i vy? Pak věřte, že pro své zdraví děláte skutečně hodně…

Nepopiratelné bonusy výživy z dekoltu. Pro všechny

Závěry americké studie provedené na Brownově univerzitě sdělují, že ženy kojící po delší časové období mají menší riziko výskytu vysokého krevního tlaku po dosažení menopauzy. Výzkum zahrnoval celkem 3000 nekuřaček, jejichž průměrný věk se pohyboval kolem 50 let. Respondentky byly požádány, aby prostřednictvím dotazníku nechaly výzkumníky nahlédnout do svého soukromí i podprsenky, což pro účastnice znamenalo jediné – zapátrat v paměti a přiznat, jak dlouho své potomky krmily „z vlastních zdrojů“. Nutno podotknout, že odborníky také zajímal počet takto stravovaných dětí každé z nich.

Krevní tlak v normě? Jasně, díky kojení!

Finální souhrn získaných dat pak přinesl zajímavá fakta. Vyšlo totiž najevo, že oslovené, které dlouhodobě kojily více jak tři ratolesti, měly sníženou pravděpodobnost hypertenze o celých 45 %. Pochopitelně ve srovnání s těmi, které se brzy vydaly cestou náhradní výživy, nebo nekojily vůbec. Jen na vysvětlenou – vysoký krevní tlak je spojován s kornatěním tepen, zvýšeným rizikem kardiovaskulárních chorob, mozkové mrtvice i plicní embolie, takže to skutečně není „žádná sranda“.

„Naše zjištění vlastně jen potvrzuje současné doporučení ohledně delšího kojení, a to nejen v zájmu zachování zdraví dětí, ale i matek. Naše důkazy jasně ukazují, že krátkodobá laktace souvisí s hypertenzí u postmenopauzálních žen,“ vysvětluje lékařka a autorka studie Nam-Kyong Choi, jejíž názor je důvod k pořádnému zamyšlení… Nebo to vidíte jinak?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat