Hygiena hrou. Naučte své děti čistotě i bez hysterických scének

13.04.2018 | Děti a rodina

Mnoho dětí (a bohužel i mnoho dospělých) zapomíná na tak samozřejmou věc, jakou je mytí rukou po použití toalety, čištění zubů či pravidelná sprcha. V čistotě bychom měli udržovat nejen sebe, ale i domácnost a vše, co k ní patří. Děti jsou naším zrcadlem. Pokud je chceme naučit čistotě, měli bychom jim jít příkladem.

Mytí rukou je základ

Dbejte na to, aby si děti po použití toalety nebo příchodu zvenku umyly ruce. Dohlížejte nejen na samotnou činnost, ale vysvětlete jim, proč je důležité si ruce mýt a naučte je správnou techniku, pěkně od prstíků, prostoru mezi nimi, až po zápěstí. Pořiďte jim voňavé mýdlo v legračním obalu. Dnes už se v hypermarketech dají sehnat i taková, která po stisknutí dávkovače vydávají různé zvuky. Nebo zkuste vyhlásit soutěž, kdo udělá z mýdla na rukách víc bublin. Děti to bude bavit o to víc.

Ponožky pod polštářem

Pokud se vaše děti již převlékají samy, jistě se občas nestačíte divit, kde všude se dají najít jejich svršky. Předpokládejme, že všude, jen ne v koši na prádlo. Přejít celý dům jen kvůli dvěma kouskům oděvu, není pro děti velká motivace. Vyrobte společně s nimi kartonové boxy, ozdobte je a do nich si mohou třídit špinavé oblečení podle barev. Až bude boxík plný, může si ho dítě samo vyprat a pověsit. Pozor! To ale platí spíše pro děti „školkového“ věku. Pro ty starší většinou zafunguje metoda „co se neobjeví v koši, nikdo nevypere“. Většinou zabere ve chvíli, kdy už pubescent nemá co na sebe. Otázka je, zda to vydržíte vy.

Kartáčkový tanec

Motivujte své ratolesti k čištění zubů, jakmile jim nějaké narostou. Nechte je, aby si sami vybrali v obchodě zubní pastu i kartáček a ze samotného čištění si udělejte zábavu. Pusťte si třeba oblíbenou písničku a zuby čistěte, dokud neskončí. Nechte dítě, aby si zuby čistilo samo. Na závěr jen upravte nedostatky, aby byly zoubky dokonale čisté.

Buďte důslední

Je nám jasné, že člověka občas přepadne lenost, ale dbejte poctivě na všechny rituály, které své děti učíte. Základní hygiena by měla probíhat za všech okolností. Když si váš malý brouček mne unavená očka a fňuká, že už si nezvládne vyčistit zoubky, buďte neústupní. Je potřeba přivést děti k názoru, že hygiena je důležitá a nelze jí dělat jen napůl.

Všeho moc škodí

Smýt ze sebe po celém dni všechnu špínu či použít desinfekci při úklidu domu je v pořádku, ale nic by se nemělo přehánět. Nemějte strach, když si vaše dítě strčí do pusy ručičky od písku nebo sní ze stromu neumyté jablko. Není ani vhodné udržovat v domácnosti sterilní prostředí. Tělo se konfrontací s určitými bakteriemi učí vytvářet protilátky a samo se pak v případě potenciální nákazy dokáže lépe bránit. Spousta maminek ve snaze vytvořit co nejčistší prostředí pro své děti úklid přehání, ale odborníci se shodují, že právě děti úzkostlivých hospodyněk bývají mnohem více nemocné než ty ostatní.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat