Cvičení už od plínek. Jakým pohybem miminku neublížite

24.04.2018 | Děti a rodina

Děti, s nimiž rodiče od malička provozují pohybové aktivity, se vyvíjejí v souladu se správným psychomotorickým vývojem a často mají před svými vrstevníky náskok. Než ale rodiče začnou s dětmi cvičit, měli by absolvovat instruktážní hodiny u vyškoleného lektora. Nesprávnou manipulací totiž mohou psychomotorický vývoj dítěte zpomalit nebo jej dokonce poškodit.

„Pohybová aktivita od nejmladšího věku má bezesporu kladný vliv na psychický vývoj dítěte a nácvik jeho správných pohybových mechanismů. Říkáme, že je maximálně využitý potenciál, který v něm je. Dítě, se kterým rodiče cvičí, je všestranně šikovnější a dříve dosahuje pohybových mezníků, jako je otočení, sed, vzpřímení nebo chůze. Rodiče samozřejmě s dětmi mohou cvičit i doma, ale neměli by se do toho pouštět sami, bez předchozí konzultace s odborníky. Špatně prováděnými cviky a nevhodnou manipulací by totiž mohli psychomotorický vývoj dětí zbrzdit nebo jim i nevědomky uškodit,“ upozorňuje Kristýna Přibylová, která vede v Praze dětské tělocvičny, kde s dětmi zábavnou formou cvičí zkušení instruktoři.

Rodič jako trenér?

Podpora správného vývoje v prvním roce života dítěte je zcela zásadní. Už to, jakým způsobem rodič dítě bere do náruče, přenáší jej, pokládá…, lze považovat za základ dalšího pohybového vývoje. V prvních měsících jde tedy hlavně o vhodnou manipulaci s miminkem a stimulací aktivních bodů. U kojenců a batolat dále usilujeme o podporu a rozvíjení pohybů, které odpovídají jejich psychomotorickému vývoji – otáčení, plazení, lezení, sed a začátky chůze.

Je důležité si uvědomit, že miminka se všem těmto činnostem musí naučit a rodič je tu od toho, aby byl jejich prvním „trenérem“. Doporučuje se, aby potřebné znalosti získal u odborníků.

Všestranný pohybový rozvoj v prvním roce života dítěte by měl zahrnovat podporu a rozvíjení ve všech oblastech, jako je hrubá i jemná motorika, svalová souhra, koordinace ruka-oko, cvičení pohybů paží, nohou, posilování zádových a šíjových svalů i celého trupu.

Aby pohyb neublížil

U nejmenších dětí je nejdůležitější respektovat jednotlivé vývojové fáze a žádnou nevynechat, stejně jako cvičením podporovat všestranný rozvoj všech výše zmíněných oblastí.

„Mnoho rodičů je například nadšeno z faktu, že jejich dítko v sedmi měsících už samo sedí. Mnozí však nevědí, že miminka by neměla sedět do té doby, než se do sedu sama propracují, a zejména ne dříve, než se začnou plazit, potažmo lézt. Při sedu je páteř kojence neúměrně zatěžována a musí tedy být již natolik posílena, aby sed bez opory dítě bez problému zvládlo. Stejně důležité je polohování kojence na bříšku již od druhého měsíce, bez kterého se neposílí šíjové a zádové svaly a miminko se tak obtížněji motivuje k potřebnému plazení a lezení. Podobných základních pravidel pro první období je mnoho a vydaly by na obšírnou publikaci,“ říká Kristýna Přibylová.

Jak hledat odborníky

Existuje mnoho center pořádajících kurzy pro rodiče, které jsou zaměřeny právě na výuku pohybového rozvoje u nejmenších dětí. Zda se jedná o kvalitní výuku, poznáte podle několika hledisek. Především – správný kurz respektuje vývojové fáze dítěte, probíhá tempem, které je dětem i rodičům příjemné, střídají se při něm různorodé aktivity a hlavně lekce jsou veselé a zábavné. Rodiče zároveň musí mít jistotu, že lektor nebo lektorka jim jsou schopni odpovědět na všechny jejich dotazy týkající se základního pohybového vývoje dítěte.

„Dobrým poznávacím znamením je také zjištění, že centrum spolupracuje s fyzioterapeutem. To je téměř záruka, že se jedná o profesionálně vedený kurz. Zároveň je to velká výhoda – pokud se totiž u pohybově aktivního dítěte objeví případné vrozené vady pohybového aparátu, jsou odhaleny již v počátečních stadiích, kdy jsou také mnohem lépe řešitelné,“ uzavírá Kristýna Přibylová.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat