Překvapivé důvody, proč mají páry potíže s početím

Reprodukční problémy jsou smutnou vizitkou moderní doby, protože zasahují do života téměř poloviny populace. Co za ně může? Údajně konzumace párků, vyšší index tělesné hmotnosti a nadmíra fyzické aktivity. Jako opravdu?!

Buďme k sobě upřímní – počít dneska dítě není žádná sranda. I když existují případy, kdy se to dvojici povede na „první dobrou“, neustále přibývá těch, co mají v téhle oblasti vleklé potíže. Podle odborníků může být na vině mimo jiné genetika, vyšší věk aktérů toužících po potomkovi nebo obecně špatný životní styl. Co všechno stojí v cestě, když se dva snaží „otěhotnět“? Tyto faktory berte za novodobé sabotéry rodičovství!

Kila navíc. A nemusí jich být tolik

Přiznejme si bez mučení, kdo má v dnešní době naprosto ukázkové tělesné křivky, které by vynikly na titulní straně časopisu o fitness? Tak jasně, že takoví existují, nicméně počet lidí s nadváhou nad nimi poněkud převažuje. A jestli to takhle půjde dál, pravděpodobně brzy vymřeme! Tedy alespoň tak to naznačují závěry americké studie publikované v magazínu Human Reproduction.

V něm se dočtete, že páry, v nichž jsou oba účastníci „při těle“, mají sníženou schopnost reprodukce o celých 59 %. Mnohé teď jistě napadá, že k vyřešení této situace stačí párkrát zajít do fitka a dát do cvičení maximum. Máte podobné myšlenky? Tudy cesta, možná překvapivě, taky nevede…

Náklonnost ke sportu není vždycky k užitku

Navzdory tomu, že odborníci nás k pravidelnému pohybu často nabádají, potit krev, tukové zásoby i endorfiny nemusí být nejšťastnější. Informuje o tom americký průzkum z roku 2012, na němž se podílela i gynekoložka a specialistka reprodukční medicíny Lauren Wise. Její poznatky sdělují, že ženy pěstující náročnou fyzickou aktivitu mají o 45 % nižší šance na otěhotnění. Naopak mírná intenzita sportu v režimu „pijánko“, provozovaná dvakrát až třikrát týdně, prý plodnost zvyšuje.

Zpracované maso? To za všechno může

Slanina, šunka, párky a ostatní uzeniny? Dejte si je, ovšem přijměte rizika, která to přináší. Zpracované potraviny nejenže nahrávají vzniku nenáviděné celulitidy, ale podle výzkumu zveřejněného v časopise Epidemiology také brání reprodukci. Obzvláště obezřetní by vůči nim měli být muži, kterým tyhle mastné a tučné laskominy snižují počet i kvalitu spermií. Pokud tedy plánujete rodinu, naservírujte tomu svému raději kuřecí. Jiná studie totiž prokázala, že spermie konzumentů drůbeže jsou úspěšnější při zahnízdění vajíčka. Je asi jasné, co bude dnes k večeři, že?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat