7 vět, které se adoptivním rodičům neříkají

Máte přátele, kteří právě adoptovali dítě? Pak se rozhodně vyhněte některým otázkám a „komplimentům“

Občas v dobré víře, případně ze zvědavosti proneseme něco, co může u druhé strany vyvolat přinejmenším rozpaky. Na co si dát pozor u adoptivních rodičů?

1.    „Není to těžké, když musíte milovat dítě, které není vaše?“
Všechny děti těchto rodičů jsou „jejich“. Jistěže je otázka zacílena na biologickou podstatu problému, ale věřte, není to fráze – všechny děti (biologické, adoptivní) jsou JEJICH.

2.    „Já bych asi nikdy nemohl/a mít rád/a dítě, které není biologicky moje…“
Pak je ovšem vaše láska velmi omezená, nebo neznáte sami sebe. Svého partnera/partnerku přece také milujete a není to váš příbuzný. O lásce geny nerozhodují (vždyť kolik dětí je upřímně milováno nevlastními rodiči a kolik naopak nemilováno těmi vlastními!).

3.    „To dítě mělo vážně štěstí…“
Jistě, jako každé dítě, které se narodilo nebo dostalo do milující rodiny. A stejně tak měli štěstí i jeho rodiče. Ovšem uvědomte si, že adoptované dítě má za sebou obvykle minulost, kdy se původní rodina, jež mu měla dát lásku, zřekla (případně rodiče zemřeli apod.). To není zrovna šťastný začátek…

4.    „Vlastně je to jednodušší než mít vlastní dítě, s tím porodem, kojením apod.“
Možná je to myšleno jako vtip, ale rodiče, kteří prošli adopčním řízením, to nejspíš úplně nerozesměje.  Roky čekání, byrokracie, nadějí, zklamání… Vážně nic jednoduchého.

5.    „Jeho/její matka je nejspíš nějaká feťačka nebo prostitutka, co?“
Copak je to relevantní? Navíc teď už má matku, která nic takového není, a to je to jediné, na čem záleží!

6.    „Co to muselo být za osobu, která odhodila takové úžasné dítě?“
Uvědomte si, že ne všechny matky se dítěte vzdaly, protože ho za žádnou cenu nechtěly. Některé třeba chtěly dítěti nabídnout lepší život, takový, který mu samy nemohly dát. Odsoudit někoho je snadné, zvláště když neznáte celou historii.

7.    „A kolik vás to stálo?“
Pamatujte si – adopce není obchod!
TIP Bety: Potřebujete radu pediatra? Poraďte se ZDARMA s naší dětskou lékařkou MUDr. Adrianou Jiřičkovou! Zeptat se jí můžete i na to, jak pečovat o nemocné dítě nebo jak připravit pro vaše miminko nejvhodnější stravu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat