Darování vajíček pomůže neplodným párům. Co se o něm vyplatí vědět

20.09.2018 | Děti a rodina

Darování vajíček je pro mnohé páry jedinou možností, jak počít vytoužené miminko. Téměř v každém kraji našeho státu najdeme kliniky, kam se mohou přihlásit páry, které mají problémy s početím, ale také dárkyně vajíček, které se těmto párům pokouší pomoci. Darování oocytů je jistě šlechetná věc, ovšem skrývá pro dárkyni i jistá rizika. Jak celý proces probíhá?

Podmínky dárcovství

Být dárkyní oocytů nemůže být každá žena. Všechny zájemkyně procházejí nejrůznějšími vyšetřeními, a to jak po fyzické tak psychické stránce. Mezi důležité faktory patří i věk, který musí být od 18 do 35 let. Hodnotí se také vzhled a inteligence, kterými dárkyně nesmějí vybočovat z normy. Dále jsou provedeny testy na HIV, žloutenku typu B a C, syfilis a chlamydie a v neposlední řadě psychotesty, které probíhají formou pohovoru s psychologem kliniky.

Pokud veškerá vyšetření dopadnou ke spokojenosti kliniky, provedou lékaři preventivní gynekologickou prohlídku a stanoví stimulační cyklus, který je ukončen odběrem vajíček.

Stimulace

Po dobu samotné stimulace, která trvá průměrně 7–14 dní, si dárkyně každý den aplikuje injekčně hormony, které podporují růst a zrání většího počtu vajíček. Injekce nebolí a aplikuje se do břišní řasy nebo do stehna. Současně se sleduje růst folikulů pomocí ultrazvuku. Ve chvíli, kdy jsou dostatečně veliké, aplikuje se závěrečná dávka hormonu HCG, a zhruba po 36 hodinách dochází k samotnému odběru.
Po dobu stimulace můžete cítit tlak v podbřišku, podobný slabým menstruačním bolestem. Důvodem je zvýšená aktivita vaječníků a velký počet tvořících se folikul.

Odběr

Odběr se provádí v krátkodobé celkové anestezii, kdy lékaři zavedou do pochvy dlouhou jehlu, pomocí které odsají vajíčka, vše za pomoci ultrazvuku, na kterém sledují správné nasměrování. Vajíčka jsou následně předána laboratoři, která prověří jejich kvalitu. Výkon trvá asi 20 minut a dárkyně je po dvou hodinách propuštěna s doprovodem domů.

Po odběru není neobvyklé, že dárkyně slabě krvácí a několik dní může pociťovat silnější tlak v podbřišku.

Kolik času?

Od první kontroly do samotného odběru proběhne zhruba pět návštěv na klinice. Časové rozpětí mezi první návštěvou a odběrem závisí na tom, v jaké části cyklu se nachází dárkyně, zda bude transfer darovaných vajíček probíhat synchronně a bude tedy zapotřebí sladit cykly dárkyně i příjemkyně a také jak rychle budou folikuly růst. Celý proces trvá zhruba 5–8 týdnů.

Komplikace

Mezi vzácnější a závažnější komplikace po procesu stimulace a odběru vajíček patří ovariální hyperstimulační syndrom. Jde o přehnanou reakci vaječníků na jejich hormonální stimulaci. Situace je většinou zvládnutelná bez nutnosti hospitalizace, nicméně jde o velmi nepříjemný jev. Léčba mírného hyperstimulačního syndromu spočívá v klidovém režimu a zvýšeném příjmu tekutin.

U malého procenta žen je ale nutná hospitalizace a to zejména tehdy, projeví-li se hyperkoagulace, která se u žen po darování oocytů vyznačuje zahuštěním krve, tím pádem je dárkyně vystavena riziku krevních sraženin a embolie. To se projevuje zvětšováním břicha, z důvodu hromadění tekutiny v dutině břišní, v okolí plic a srdce, silnými bolestmi břicha, zvracením a dušností.

Rozhodnutí je na vás

Některé dárkyně proces podstupují za jediným účelem, a to získání odměny, kterou kliniky poskytují jako kompenzaci za výdaje spojené s procesem darování, jako je ušlý zisk ze zaměstnání nebo cestovné. Jiné ženy však kliniku navštíví s jasným cílem pomoci těm, kteří nemohou mít vlastní miminko přirozenou cestou.

Ať už se rozhodnete navštívit kliniku za účelem zisku či pomoci, vždy mějte na paměti, že z darovaného vajíčka se může narodit miminko, které bude právně patřit jinému páru. Při rozhodování se, zda dárcovství podstoupit, zvažte i to, zda se s darováním svého vajíčka opravdu dokážete smířit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat