Chcete mít doma malého génia? Věnujte se s dětmi společenským hrám

To, že dětské aktivity mají vliv na vývoj jejich schopností a dovedností, je dnes již známá věc. Proto bychom je měli již od útlého věku seznamovat s nejrůznějšími typy her, které zprostředkují nácvik všemožných dovedností, uplatňujících se i v pozdějším věku. Jedná se jak o hračky, tak později i o společenské hry pro starší děti. Bohaté zkušenosti s obojím má Michaela Smolíková ze specializovaného obchodu s hračkami Pompo Park Hostivař, která poradí s výběrem toho pravého pro vaši ratolest.

Hračky odjakživa patří k životu dětí, od jednoduchých předmětů po sofistikovanější hry. Jejich poslání by však vždy mělo odrážet radost ze hry a rozvoj schopností a dovedností,“ říká Michaela Smolíková.  Už půlroční miminka jsou schopna držet v rukou svou hračku, což stimuluje jejich motoriku i ostatní smysly. Proto je důležité poskytnout jim to, co potřebují přiměřeně ke svému věku. „Rozvoj kreativity jednoznačně omezují hračky, které neumožňují použití dětské představivosti a schopnosti objevovat nové věci, tedy takové, které jim de facto usnadňují práci,“ dodává Smolíková. Další nástrahou mohou být genderově podbarvené hračky, označeny jako holčičí nebo klučičí, což automaticky vyčleňuje určitý typ hraček pouze pro děvčata, jako například panenky, kadeřnické potřeby, kuchyňky apod., chlapcům zase technické stavebnice a skládačky. Chlapci i dívky jsou pak ochuzeny o určitý typ rozvíjejících her, což se může určitým (negativním) způsobem projevit i ve starším věku.

Jak tedy vybrat hračky a hry, aby byla kreativita dětí naplno rozvíjena?

Her je celá řada a můžeme je rozdělit dle zaměření na rozvoj určité oblasti lidské psychiky – na paměť, rozvíjení komunikace, nácvik společenských rolí, apod. „Hra by měla být pro dítě, ale i pro dospělého výzvou, protože pokud je příliš jednoduchá, většinou nás nebaví, naopak příliš složitá hra může dítě odradit svou náročností,“ upozorňuje Smolíková. Může jít o stavebnici, lego, sestavování a malování na zvířátka či navlékání korálků – důležitá je fantazie dítěte a jeho radost z tvůrčí činnosti. Puzzle zase rozvíjí prostorovou představivost a logické uvažování, ovšem opět v mezích věkové skupiny.

Pokud před pětileté dítě postavíte puzzle z pěti tisíc částeček, které navíc zobrazuje impresionistickou krajinu, asi u něj moc nepochodíte,“ jmenuje nástrahy výběru zkušená obchodnice Michaela Smolíková. Proto zde můžete vybírat nejen podle věku dítěte, ale také podle zaměření hry či hračky, oblíbené značky apod. „Pokud tedy sháníte to pravé pro vaši ratolest a nejste si úplně jisti výběrem, řiďte se nejlépe věkem, na pohlaví dítěte ideálně zapoměňte a všímejte si, co ho přirozeně přitahuje a kde se chce realizovat,“ doporučuje na závěr Michaela Sloníková z OC Park Hostivař.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat