S miminkem k moři? Raději nespěchejte, radí dětská lékařka

Pobyt u moře je pro děti v mnoha ohledech prospěšný. Přináší s sebou však i mnohá úskalí, na která by měli být rodiče dobře připraveni. Přímé sluneční paprsky, horko či přechody z klimatizovaných hotelových prostor do tropických venkovních teplot mohou totiž malým dětem způsobit nepříjemné kožní obtíže.

Dětská pokožka je kvůli nedostatečně vyvinuté bariérové funkci vysoce citlivá na vnější vlivy, a proto je nutné ji věnovat zvýšenou preventivní péči.
Během léta si péči o kůži většina lidí spojuje jen s používáním opalovacích krémů. U malých dětí je vhodné používat i další kosmetické přípravky k péči o dětskou pokožku, zamyslet se nad výběrem vhodného oblečení a chránit jejich pokožku před sluncem. „Do jednoho roku věku dítěte je nutné pobyt na přímém slunci omezit na minimum. Ne vždy to lze z praktických důvodů stoprocentně dodržet. Nicméně platí, že by přes poledne malé děti neměly chodit na slunce vůbec a po zbytek dne je lépe s nimi zůstat v polostínu,“ říká dětská dermatoložka MUDr. Stanislava Polášková z Dermatovenerologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

Mořský vzduch pomáhá, klimatizace může uškodit

Slaný mořský vzduch je pro děti obecně velmi prospěšný. Ne nadarmo k moři často jezdí rodiče s atopickými a ekzematickými dětmi. Horší je to však se vzduchem v klimatizovaných hotelových pokojích. Při přechodech z tepla do chladu a vlivem vyšší suchosti klimatizovaného vzduchu má totiž pokožka tendenci nadměrně ztrácet vodu. Vlivem střídání teplot může dokonce i popraskat.

Nejlépe lze dětskou pokožku ochránit kvalitním hydratačním krémem, který zamezí velké ztrátě vody. „V létě se dítě více potí, proto volíme krémy, které pokožce dodávají vodu, ale nadměrně ji nezamastí. Oleje a mastné krémy totiž vytvářejí na kůži vrstvu, pod kterou se v létě mohou tvořit potničky,“ říká MUDr. Stanislava Polášková.

Miminku zajistěte pohodlí

Stejně jako suchý studený vzduch působí na pokožku delší pobyt ve vodě. Kombinace slunce, máčení ve vodě a suché pokožky může u dítěte vyvolat nepříjemné kožní komplikace, které se mohou projevit až v pozdějším věku.

„U dětí do jednoho roku života je třeba před odjezdem k moři zvážit, zda jsou mu rodiče schopní zajistit dostatečný komfort, ať už jde o pohodlné ubytování, klid, dostatek stínu nebo pravidelnou péči o jeho pokožku. K té nutně patří i pravidelné používání jak dětských opalovacích, tak i kvalitních hydratačních krémů,“ doporučuje MUDr. Stanislava Polášková.

Mezi velmi účinné opalovací krémy pro děti patří Photoderm KID Blue SPF 50+ (pro děti od 3 let) nebo Photoderm Mineral SPF 50+ (pro děti 03 roky nebo pacienty a děti s atopií). Jako hydratační péče je vhodný ABCDerm Hydratant.

Krém Photoderm Kid Blue SPF 50+ pro maximální sluneční ochranu adaptovanou pro citlivou pokožku dětí. Modré zabarvení dokonale ukáže, zda je pokožka dostatečně natřená spolehlivá aplikace. Modré zbarvení mizí chvíli po aplikaci.
Photoderm Kid Blue, 429 Kč

Photoderm Mineral SPF 50+ Specifická maximální minerální ochrana pro pokožku netolerující chemické filtry.
Photoderm Mineral, 519 Kč

ABCDerm Hydratant je jemné zvlhčující mléko posilující kožní bariéru citlivé dětské pokožky. Neobsahuje parabeny, je hypoalergenní.
Mléko ABCDerm Hydratant, 369 Kč

Opalovací přípravky pro děti poskytují okamžitou a dlouhodobou ochranu s UVA/UVB filtry, pokožku hydratují a snižují riziko vzniku slunečních alergií. Přípravky jsou většinou extra voděodolné – to znamená, že pokud si vaše děti užijí čtyři 20minutová skotačení ve vodě,
ztratí se pouze necelá polovina ochranného filtru!

Ochranu spreje na opalování Nivea zajišťuje účinná kombinace minerálních a chemických filtrů. Složení s mikrobiologickou stabilitou neobsahuje dráždivé, alergie způsobující látky – 100% bez parfému, barviv a konzervačních látek.
Sprej na opalování Pure & Sensitive OF50+, 385 Kč

Pro každodenní péči je vhodný například i Oilatum krém. Jemně kůži promašťuje, dodává jí vláčnost a zlepšuje její přirozenou ochrannou funkci. Vhodné je také použití Oilatum mýdla, které pomáhá udržovat přirozenou lipidovou vrstvu pokožky. Oba přípravky mohou používat také atopici a děti se suchou pokožkou.
Oilatum krém, 120 Kč; Oilatum mýdlo, 139 Kč

Dětské mléko s velmi vysokou ochranou SPF 50+ s UVA/UVB filtry chrání dětskou pokožku před spálením i chronickým poškozením vlivem UV záření.
Extra voděodolné mléko Eucerin, 287 Kč







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat