Tipy, jak odtrhnout svého potomka od obrazovky

Odborníci již dlouho upozorňují na skutečnost, že tloustneme. A zdaleka se to netýká jen nás dospělých – nebezpečně totiž tloustnou i naše děti!

Zatímco generace nás a našich předků trávily veškerý volný čas běháním a hraním venku, dnes na dětských hřištích potkáte tak pouze rodiče či chůvy s batolaty. Děti školou povinné si sice také hrají, ale doma. U televize, u počítače apod. A nehýbají se.

Není proto divu, že hmotnost některých z nich utěšeně stoupá. Děti s nadváhou, či dokonce obezitou si zadělávají na celou řadu zdravotních problémů. I když se třeba nemusejí projevit hned, mohou vašeho potomka nebezpečně zasáhnout v dospělosti.

Kromě vyváženého jídelníčku je pro prevenci obezity či nadváhy u dětí důležitý pohyb. Jenže jak zvednout dítě od počítače/televize/tabletu a spol. a „přinutit" ho sportovat? Stačí méně, než si myslíte!

Jděte příkladem...

Každý ví, že rodinné prostředí ovlivňuje dítě úplně nejvíce ze všeho. A proto pokud váš potomek vyrůstá v rodině, která není právě fandou pohybu, těžko sám dospěje k rozhodnutí, že právě on bude sportovat. Proto musíte začít sami u sebe. Ne, že byste se museli společně se synem/dcerou přihlásit na nějaký sport (ani to ostatně není možné), ale proč společně všichni v sobotu nevyrazit do bazénu, na kolo, na celodenní pěší výlet případně strávit odpoledne na hřišti/dvorku malým rodinným zápasem v kopané/vybíjené/basketbalu apod.? Nemůžete čekat, že dítě bude samo aktivní, zatímco vy svůj život nijak nezměníte.

... a stanovte pravidla pro pasivní odpočinek

Jestliže vaše dítě patří k těm tisícům dalších, jež si jako ideální trávení volného času představuje hraní počítačových her nebo sledování televizních seriálů, budete mu muset tuto kratochvíli omezit. Třeba tím, že stanovíte časové limity pro popsané (ne)činnosti. Sice pak nebudete po nějaký čas nejoblíbenějším rodičem na světě, ale zdraví dítěte je přednější, než že ho necháte dělat, jenom to, co chce.

Volný čas, který tím vaše dítě získá, pak bude muset trávit jinak. A pravděpodobnost, že jej začne trávit aktivně, se zvýší, pokud mu vymyslíte nějaký program. Vážně není nutné, aby po večeři koukalo na filmy – proč se místo toho nejít projít nebo si před domem na chvíli „nezablbnout“ s míčem?

Násilím nic nezmůžete

Na mysli máme spíše násilí v uvozovkách, samozřejmě. Nesnažte se navzdory výše napsanému na dítě nějak tlačit a nutit ho třeba do sportů, které ho nebaví (spousta rodičů se nechává strhnout představou sebe sama jako dítěte – ovšem zatímco vás mohl třeba fotbal nebo volejbal během školních let bavit, váš potomek nemusí být fanda kolektivních sportů). Takže se snažte vybírat nejrůznější sportovní kroužky společně s ním. V dnešní době existuje spousta možností, pořádně se porozhlédněte.

Motivujte, ale neklaďte nedosažitelné cíle

Jestliže tedy vyberete se svým potomkem „ideální“ sportovní aktivitu, pak se ho snažte co nejvíc motivovat, aby u ní zůstal a hlavně aby ho bavila (připravte se na to, že může přijít zklamání, a vy budete muset hledat znovu – nic se neděje, všechno je lepší, než aby se dítě vrátilo zpět na nekonečné hodiny před obrazovku). Takže fanděte, povzbuzujte ho, chvalte. Když si bude dítě věřit, bude na sobě chtít pracovat, bude zaznamenávat úspěchy a déle u pohybu vydrží.

To celé má ovšem i druhou stránku – někteří rodiče se začnou snažit vychovat ze svého potomka téměř profesionálního sportovce. Jistě, ta možnost je tu vždycky, ale pozor, abyste ji opravdu poznali.

Jinak se může stát, že budete mít na dítě neadekvátní nároky (především pokud je začátečník). Pohyb ho musí bavit, účelem není, abyste se stali rodiči příštího mistra světa!

Pomůže kamarád

Zkuste si promluvit s rodiči kamaráda/kamarádky vašeho dítěte, zda by svého potomka také nechtěli přihlásit na nějaký sport, aby kluci/holky chodili/chodily společně. Budou se moci vzájemně motivovat, upevní se jejich přátelství a vaše dítko se nebude cítit samo.

Zkusit to rovněž můžete s kamarádem čtyřnohým – tedy ne, že byste na kroužek zapsali společně dítě i psa, ale věřte, že psí společník je důvodem odlepit se od obrazovky a jít ven. Několikrát denně. Jen budete muset dítěti vysvětlit, že venčení neznamená obejít barák, ale probíhat se se psem třeba půlhodinu po okolí. Mimochodem, venčení psa prospěje i vám, takže můžete vyrazit všichni společně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat