Prostreno.cz

Jak přežít Vánoce v klidu a pohodě?

Ačkoli se říká, že Vánoce jsou svátky klidu, v praxi je tomu často úplně naopak. Vánoce jsou spojeny s poměrně vysokou mírou stresu a nejspíš se mu tak úplně nevyhneme nikdo. Ale určitě je možné ho zmírnit!

Jak na to?

1. Vybírejte, co je opravdu potřeba udělat

Ne všechny povinnosti, které máme s vánočními svátky spojené, jsou opravdu tak nutné. Vážně není potřeba péct 15 druhů cukroví jen proto, že vaše maminka či tchyně to tak vždy dělá, vycídit celý byt do posledního kouta jen proto, že přeci máme „vánoční úklid“, nebo nakoupit všem spoustu dárků, na něž si musíme půjčit peníze, protože „dárky k Vánocům patří a je nutné jich darovat každému kopu“ (což je ten největší nesmysl). Takže uberte a pamatujte, že když něco nestihnete nebo nezvládnete, svět se nezboří a vánoční svátky nebudou kvůli vám zrušeny!

2. Pamatujte i na sebe

Ano, i když na vás padla největší tíha starostí s organizací Vánoc u vás v rodině, určitě není účelem, abyste se strhali. Pamatujte, že i přes svátky je důležité myslet na dostatek spánku a čas na relaxaci. Když se zhroutíte, neužije si Vánoce nikdo, ani vaše rodina, kvůli které se tak stresujete!

3. S alkoholem brzděte

Rodinné sešlosti, oslavy apod. jsou u nás spojeny s vyšší konzumací alkoholu. Jenže ještě než podlehnete pokušení utopit stres ve skleničce, uvědomte si, že jednak ničemu nepomůžete (o to míň sobě) a že taková kocovina druhý den ráno vás ještě více podlomí. Takže pijte jen do dobré nálady, ne do opilosti! Anebo zkuste pít úplně malinko. Nebo vůbec.

4. Stanovte si rozpočet a držte se ho

Vánoce jsou pěkným náporem na naše peněženky. A proto je důležité vědět, kolik si můžeme dovolit utratit, abychom se nedostali do dluhů. Stanovte si proto přesný rozpočet a dodržujte ho. Ale opravdu. Děti nemusejí dostat dárky za tisíce, nepotřebujete si dávat nic drahého. Platí základní pravidlo: pokud na to nemám, nekupuju to. Nezapomínejte ani na to, že něco stojí i pečení cukroví nebo štědrovečerní hodování a spol.

5. Berte „průšvihy“ s úsměvem

Spálila jste první várku perníčků? Děti rozpatlaly na čerstvě vycíděnou podlahu čokoládovou polevu? Stromeček je celý nakřivo a rozhodně nevypadá reprezentativně jako ty stromky z katalogů? No a co? Prostě se tomu všemu zasmějte. Na nějakou dokonalost zapomeňte. Stejně neexistuje!

6. Plánujte a držte se plánu

V klidu si všechno rozvrhněte. Od pečení cukroví až po návštěvy příbuzných. Aby vás toho nepříjemně překvapilo co nejméně (úplně se nějakému tomu překvápku nevyhnete). Jistě, budete muset do programu včlenit nečekané události, ale vždy je lepší plán přizpůsobovat, než lítat v chaosu a zmatku od jednoho úkolu k druhému.

7. Stanovte si priority

Sestavte si seznam nejdůležitějších úkolů a činností, které musíte udělat. A systematicky se jim věnujte. Ostatní zkrátka počká, nemusíte se utápět v nedůležitých maličkostech a stresovat se jimi.

8. Když budete potřebovat, požádejte o pomoc

Nebo zkrátka rozvrhněte přípravy na svátky mezi všechny členy rodiny (samozřejmě je tím míněno mezi ty, kteří jsou pomoci schopní – malé děti nebo senioři vám spíše práci přidělají). Pamatujte, že nemusíte být na všechno sami! Nečekejte, až se začnete hroutit a vyčítat všem v dosahu, že vám nepomáhají. Prostě rovnou rozdělte úkoly a požádejte o pomoc.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat