Desatero spokojených maminek: Co »šťastná máma« nikdy NEdělá?

Jak to, že některé maminky vypadají, že jsou neustále spokojené a šťastné? Možná se řídí některými z následujících pravidel.

Na začátku je třeba si říci, že žádná maminka není prostě dokonalá a za všech okolností šťastná. Jen si některé dokáží život zařídit tak, aby je trápilo podstatně méně věcí, než trápí jejich kolegyně.

A co taková „šťastná máma“ nikdy nedělá?

1. Neodmítá pomoc

Netvařte se, že všechno zvládnete sama, a pokud zjistíte, že by se vám hodila pomoc, kterou vám někdo z okolí nabízí, neodmítejte ji. Nebudete kvůli přijetí pomocné ruky o nic horší máma než kterákoli jiná.

2. Nebere si práci domů (nebo starosti z domova do práce)

Samozřejmě, že občas jako pracující maminka budete dodělávat nějakou tu práci po večerech (zvlášť když se třeba blíží deadline nějakého projektu, na němž v práci děláte). Ale měly by to být naprosto výjimečné případy! A platí to i obráceně – v práci byste se neměla rozptylovat řešením domácích problémů (i když to samozřejmě také někdy jde jen stěží).

3. Neupíná se k jedinému plánu

Život s dětmi je plný překvapení a zvratů. A tak by bylo chybou s nimi tak trochu nepočítat. Plánování je hezká a potřebná věc, ale také je třeba pamatovat na to, že plány se občas (a s dětmi často) mění. Je dobré mít v záloze i „plán B“.

4. Neodmítá žádnou příležitost k pomazlení

Mazlení a objímání se s dětmi je jedna z nejkrásnějších věcí. Posiluje pouto mezi vámi, zvedá náladu. Využijte každé „mazlící“ nálady, kterou vaši potomci mají – bude vám krásně.

5. Neočekává dokonalost

Dokonalost neexistuje! Přestaňte ji očekávat od sebe i svého okolí. Že občas nestíháte, nemáte uklizeno, navařeno, děti jako ze škatulky? No a co?

6. Neberou všechno na sebe

Pamatujte – nejste jediná, kdo s vámi žije ve společné domácnosti. A tak také nemusíte být jediná, kdo se o ni stará. A netýká se to jen domácích prací apod., ale také peněz. Tak se pěkně podělte!

7. Neupřednostňují děti před partnerem

Ano, děti jsou středobodem života každé mámy, o tom žádná. Ale je třeba nezapomínat na to, že jste také partnerka. Muž by se neměl cítit odstrčeně.

8. Nedělá ze sebe mučedníka

Snažte se brát život za každých okolností z té lepší stránky! Ano, přijdou chvíle, kdy vám bude mizerně, ale snažte se radovat z maličkostí. Buďte šťastná, že jsou děti zdravé (a i vy s partnerem), na ostatním zas tak nezáleží. Pokud budete nad vším jen vzdychat, nebudete šťastná.

9. Necítí se provinile, když si udělá radost

Tak jako byste neměla zapomínat, že kromě mámy jste i partnerka, tak byste neměla zapomínat sama na sebe. A rozhodně byste si neměla připustit nějaké výčitky, když si vyrazíte na vínko s kamarádkou, dopřejete si víkend bez společnosti dětí nebo si jen natáhnete nohy u televize.

10. Nezapomíná pečovat i o sebe

A další bod, který souvisí s tím předchozím. Nestaňte se tou mámou, která má sice děti i domácnost jako ze škatulky, ale na sebe už jí nezbývá síla a čas. Pamatujte i na péči o sebe a své zdraví!






Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat