Nástrahy, které v létě číhají na vás i vaše děti

Léto je naprosto úžasným obdobím roku. Jenže mezi všemi těmi radovánkami a bezstarostnou zábavou se skrývají nebezpečí, jež jsou pro léto typická.

Patří k nim například:

Extrémně vysoké teploty

Pakliže teploty šplhají přes třicet stupňů, buďte opatrní a s pobytem na slunci to nepřehánějte. Hrozí vám dehydratace, přehřátí, křeče, zažívací potíže, ale i kardiovaskulární potíže. A ty bohužel u ne zcela zdravých jedinců mohou končit fatálně.

Pálící slunce

Ovšem slunce není nebezpečné jen kvůli vysokým teplotám, ale také kvůli svým paprskům. Navzdory všem varováním končí spousta lidí se závažnými spáleninami od slunce, které vedou k permanentnímu poškození kůže.

Klíšťata a spol.

Komáři, ovádi, nejrůznější mušky, vosy, sršni… Tenhle hmyz rozhodně nepatří k oblíbeným, ačkoli jeho zástupci nás evidentně rádi mají. A tak často končíme poštípaní. Zatímco komáři nepředstavují v našich zeměpisných šířkách tak velké nebezpečí, pokud vás štípne například sršeň, rozhodně raději vyhledejte lékařskou pomoc. Naštěstí to není tak pravděpodobné. Zato že někde chytnete klíště, to už pravděpodobné je. Klíšťata mohou přenášet encefalitidu (proti té existuje očkování) a boreliózu – závažná onemocnění, která vám mohou výrazně zasáhnout do života.

Koupaliště

Ano, bohužel je to tak – zatím nejspíš není v historii jediné léto, během něhož by se někdo neutopil při koupání. A týká se to dospělých i dětí. Nikdy nepodceňujte bezpečnostní opatření na koupalištích – ať už umělých nebo veřejných. A nepřeceňujte své síly a plavecké schopnosti!

Grilování

Otravy jídlem nejsou nic příjemného. A nákazy typu salmonelóza umějí prázdniny či dovolenou pokazit spolehlivě (kromě toho mohou být i nebezpečné). V létě podobných onemocnění přibývá – je totiž doba grilování a kulinářských experimentů. A také horkého počasí, kvůli kterému se potraviny rychleji kazí. Vždy si dávejte pozor na to, co jíte!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat