Přihlášení na Bety.cz

Neplatné uživatelské jméno nebo heslo

Zapomněla jste své heslo?

Pokud žádný z uvedených účtů nemáte, zaregistrujte se zde

Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Celozrnné, bílé, vícezrnné... Jak si vybrat to správné pečivo?

Miluje dobré jídlo a svého kocourka. Nesnáší reklamy na zázračné hubnoucí přípravky. Ráda zútulňuje svůj byteček.

Zobrazit další články autorky

30. 4. 2016 | Dobroty do spíže a ledničky

Na pultech obchodů leží desítky druhů pečiva nejrůznějších chutí, vůní, barev, ale také názvů. Pokud v nich stále trochu tápete, bety vám přináší stručný přehled, co se za rozmanitým označením pečiva skrývá.

Jako malá holčička jsem u babičky na vesnici směla chodit ráno pro rohlíky do místní samoobsluhy. Měly dva druhy – pelhřimovské a humpolecké. Oba pěkně bílé, nadýchané, jediný rozdíl mezi nimi byl evidentně v délce pečení. Chleby byly k dostání rovněž dva – kulatý a šumava. Bílé rohlíky či housky a klasický chléb tehdy představovaly celý sortiment oddělení pečiva snad ve všech českých (vlastně československých) samoobsluhách.

To už dneska samozřejmě (a naštěstí) neplatí. Oddělení pečiva vydá, co se rozlohy týče, v některých super- či hypermarketech za menší byt. A odpovídá tomu i nabídka. Bílé pečivo zůstalo, ale vedle něj se objevila celá řada nejrůznějších celozrnných, vícezrnných, tmavých, grahamových a dalších výrobků.

Tmavé pečivo

Obliba tmavého pečiva raketově rostla hned poté, co se objevilo na trhu. Byli jsme přesvědčení, že tmavé musí nutně znamenat zdravé a dietní, že už nekonzumujeme nutričně nepříliš bohatou pšeničnou mouku, ale prospěšnou žitnou, a čím víc se kousek pečiva (nejrůznějších tvarů a velikostí) podobal hnědému uhlí, tím větší radost jsme z jeho konzumace měli.

Jenže pak vyšlo najevo, že tmavé pečivo může (ale nemusí) být upečeno z obyčejné bílé (nejčastěji pšeničné) mouky, jen je do něho přimíchána část otrub (vnější obaly zrn) a tmavého zabarvení se docílí jednoduchým obarvením – karamelem nebo melasou (někdy se používá i pražená čekanka či ječmen).

Pokud máte tedy za to, že díky tmavému pečivu konzumujete potraviny s nízkým glykemickým indexem, vězte, že díky obarvování index stoupne (společně s energetickou hodnotou). Soustřeďte se proto na složení výrobku označeného jako tmavé pečivo – zda je v něm obsažena primárně žitná mouka (má vyšší obsah vlákniny, je zdravější a má nižší GI), případně jak se u něho docílilo „tmavého efektu“.

Vícezrnné pečivo

Vícezrnné pečivo se vyrábí z mouky, do níž jsou kromě žita či pšenice přidány i jiné obiloviny, a to aspoň v objemu 5 % z celkového množství. Pečivo celozrnné se vyrábí z celozrnné mouky, která se získává mletím celého zrna (jakéhokoli druhu obiloviny), tedy včetně obalu a klíčku, a výrobek jí musí obsahovat 80 %.

Je poměrně rozšířeným omylem, že celozrnné pečivo je pečivem s nízkým obsahem kalorií. Co se energetické hodnoty týká, nemají si bílé a celozrnné výrobky co vyčítat. Důvodem, proč se při dietách doporučuje pečivo celozrnné, je, že obsahuje vysoký podíl vlákniny, má nízký glykemický index, takže po něm nedostanete tak brzy hlad a spokojíte se jen s jedním rohlíkem namísto dvou.

Graham

Setkat se také můžete také s grahamovým pečivem (v mouce jsou otruby) a celou řadou dalších výrobků – slunečnicovými, lněnými, sezamovými, vločkovými, ale také bramborovými či karotkovými rohlíky, houskami nebo chleby. Aby mohly být produkty takto označeny, musí zmíněnou složku obsahovat alespoň z 10 %.

Na co se při nákupu soustředit?

Jaké pečivo si tedy máme vybírat? Kromě chuti záleží i na tom, zda právě hubneme, hledáme výrobky s vysokým obsahem vlákniny a vitaminů či minerálů, nebo třeba máme lékařsky předepsanou dietu. Každopádně se řiďme složením. Je samozřejmě těžké shánět v oddělení pečiva ochotného zaměstnance, který by nám přeříkal složení nebalených výrobků, ale zkuste to.

Celozrnné pečivo poznáte podle toho, že je lehce nahnědlé a kousky rozemletých zrníček jsou v něm vidět pouhým okem. U balených výrobků je situace jednodušší – je-li na etiketě uvedena ve složení jako první celozrnná mouka, je jisté, že držíte v ruce výrobek, který jste chtěli. Pokud je jako první vypsaná jiná surovina, věřte, že se o celozrnné pečivo nejedná (pak hledejte obsah jiné obiloviny, než je žito či pšenice, abyste věděli, zda je výrobek alespoň vícezrnný).

Jste-li vyznavačem klasického bílého pečiva (mimochodem, všimli jste si, že k nim patří převážně muži?), které se nejčastěji vyrábí z pšeničné mouky získané namletím pouze vnitřku zrna, tedy bez obalu a klíčku, zkuste se ve vašem obchodě podívat po výrobcích, do nichž jsou minerály, vláknina a některé vitaminy dodávány uměle. Nutriční hodnotu totiž jinak bílé pečivo nemá téměř žádnou.

Horoskop na týden od 29. srpna do 4. září 2016 od naší as...

4 potraviny, které vám prodlouží život

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Nejčtenější články

Horoskop na týden od 29. srpna do 4. září 2016 od naší astroložky Anny!

Horoskop na týden od 29. srpna do 4. září 2016 ...

4 potraviny, které vám prodlouží život

4 potraviny, které vám prodlouží život

10 věcí, které by neměly chybět ve vašem prvním bytě

10 věcí, které by neměly chybět ve vašem prvním...

Modelky z Playboye se po 50 letech znovu svlékly!

Modelky z Playboye se po 50 letech znovu svlékly!

Co dělat, když chce pronajímatel dát výpověď z nájmu bytu?

Co dělat, když chce pronajímatel dát výpověď z ...

3 typy žen, které nemají orgasmus!

3 typy žen, které nemají orgasmus!

Tip na oběd


	Recept na přípravu těstovin s jablkem vhodný hlavně pro děti.

Plněné těstovinové mušle

11 hlasů
40min 1255kJ 55 Kč

Recept na přípravu těstovin s jablkem vhodný hlavně pr...


	Dietní kuřecí maso s mandarinkami a vařenou zeleninou.

Kuřecí prsa s mandarinkou

9 hlasů
60min 235kJ 180 Kč

Dietní kuřecí maso s mandarinkami a vařenou zeleninou.

Poradny

Může dceřin manžel uplatnit daňovou slevu na děti?

Dobrý den,jedná se spíše o dotaz na daňového poradce, nýbrž dle informací, které mám k dispozici,... Více

Statut studenta a nárok na dávky při neúspěšné maturitě

Dobrý den,jestliže chlapec, o kterého pečujete, nebyl u maturity úspěšný, je považován za student... Více

Beran

Horoskopy Beran

21. 3. - 20. 4. změnit

Zkuste tento týden zavřít pomyslné dveře před vlastními obavami a strachem z neznámého. Riskování sice není vaší přirozeností, ale někdy je jedinou cestou, jak dosáhnete svého. A právě nyní mu budou hvězdy nakloněny. Nemusíte př...

Více