Prostreno.cz

Opomíjené luštěniny do kuchyně

V dnešní době tak trošku opomínáme luštěniny. Ale vzpomeňte si na naše babičky, když si dávaly večer namočit čočku či fazole, které byly druhý den k obědu. Spousta hospodyněk už s luštěninami nepočítá, případně šetří čas s těmi v plechovce. Proč se vrátit k sušeným a jak často je konzumovat pro zdraví?

Co jsou luštěniny?

Luštěniny jsou ve skutečnosti semena rostlin, která rostou v luscích (jako například zelený hrášek). Po dozrání se očistí, suší a před prodejem se semena dokonce i leští, aby lahodila našemu oku.

Jaké živiny obsahují?

Protože jde o semena rostlin, najdeme v nich velké množství živin. Luštěniny obsahují kyselinu listovou a železo. Jsou přímo napěchované bílkovinami, například 1 hrnek čočky obsahuje téměř 14 g bílkovin. Velmi cennou složkou je také vláknina a minerální látky jako vápník, fosfor či draslík a vitaminy skupiny B.

Jak jsou luštěniny prospěšné našemu zdraví?

1. Hubnutí

Víte že…

Suché luštěniny obsahují méně soli, jsou levnější, a když je namočíte předem na několik hodin a vodu několikrát vyměníte, tímto snadným trikem se zbavíte i nežádoucího nadýmání. Nezapomeňte vodu vyměnit i těsně před vařením.

Pokud chcete zhubnout, luštěniny rozhodně zařaďte do svého jídelníčku. Jsou skvělým zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny, která je nízkokalorická. Luštěniny patří k potravinám s nízkým glykemickým indexem, díky němu jsou prospěšné pro udržování zdravé hladiny krevního cukru. Obsahují poměrně malé množství tuků a zasytí na delší dobu.

2. Cholesterol

Díky rozpustné vláknině luštěniny také ochrání vaše tepny. Vláknina "nasává" cholesterol, takže se ho tělo může zbavit dřív, než přilne ke stěnám tepen. Vědecké studie uvádějí, že strava bohatá na rozpustnou vlákninu může snížit celkový cholesterol o 10–15 %.

3. Krevní tlak

Luštěniny také obsahují hořčík, ten pomáhá uvolnit tepny, čímž vzniká více prostoru pro průtok krve, a tím se snižuje krevní tlak.

4. Zdravá kůže, vlasy a nehty

Při nedostatku vitaminu B dochází například k popraskaným rtům, tvorbě aftů, lámavosti vlasů a také k celkové únavě a stresu. I tohle můžete zahnat jídelníčkem obsahujícím luštěniny. Vitamin B a esenciální aminokyseliny poskytují našemu tělu potřebné látky pro krásu i zdraví.

Jaké množství luštěnin konzumovat?

Nic se nemá přehánět, a pokud nejste zrovna příznivcem luštěnin, nemusíte se zbytečně přemáhat, ke zdraví stačí opravdu málo. Doporučené množství luštěnin je ½ hrnku namísto živočišných bílkovin a nejméně dvakrát týdně.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat