Co se stane, když řeknete sbohem vysokým podpatkům

Střevíčky na vysokém podpatku. Pro spoustu žen jsou synonymem elegance a krásy. Jenže pokud je nosíme často, naše tělo už toto nadšení nesdílí. Jak vlastně zareaguje na to, když vysoké podpatky jednou provždy odložíme?

O tom, kolik škod dokáží na našem organismu podpatky napáchat, toho bylo napsáno spoustu. Co se ale stane, když se s nimi rozloučíme?

Zvětší se nám chodidla

Začněme trochu kuriózní a nečekanou změnou. Poté, co odložíme podpatky a začneme opět využívat při chůzi celou plochu chodidla, se nám maličko zvětší nožky. Je to celkem logické – při chůzi na podpatcích nesly téměř celou naši váhu špičky, čímž se nepřirozeně zkracovaly šlachy a svaly na nohou. Při chůzi ve zdravější obuvi se chodidlo opět dostane do své přirozené polohy a délky (nebojte, nebudete muset kupovat jinou velikost bot, změna je poměrně nepatrná, ale dojde k ní).

Přestanou vás bolet záda

Nebo vás minimálně nebudou bolet tak často jako dřív. Podpatky zcela nepřirozeně mění držení těla (i když se zdá, že je elegantnější a vznešenější, naše páteř trpí), především v oblasti pánve, což se nutně musí projevit právě bolestí zad.

Mohou vás začít bolet paty

Jak už jsme zmínili výše – při chůzi na podpatcích jsou nesmírně namáhány špičky nohou. A tak si naše paty „odvyknou“, že nesou část naší váhy. Kromě toho nepřirozená poloha chodidla v botkách na podpatku ovlivňuje i šlachy v oblasti paty. A tak najednou plochá podrážka znamená pro paty překvapivou zátěž. Trvá pár dní, než si zvyknou – ale stojí to za to, pata se konečně dostane do své přirozené polohy a začne plnit tu funkci, kterou plnit má.

Vymizí bolest kolenou

Trápí vás kolena, a tak kvůli nepříjemným pocitům raději například ani neběháte a ortéza je váš tajný a častý společník? Možná bude stačit, pokud přestanete nosit lodičky na vysokém podpatku! Kolena totiž – ač se to nezdá – nesou při chůzi v takových botkách velkou část zátěže. A tak reagují bolestí.

Zlepší se vám rovnováha a stabilita

A to nejen proto, že balancovat v některých situacích a na některých površích v botách na vysokém podpatku představuje téměř nadlidský výkon. Oslabení svalů, které podpatky způsobují, často vyústí v neschopnost udržet rovnováhu. A tak když sáhnete po plochých podrážkách, svaly se opět zpevní a vy budete stát pevně na nohou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat