Padání vlasů nemusí být dědičné a nemohou za něj klobouky

Většina z nás pravděpodobně nebude mít ve stáří takovou kštici, jakou máme dnes. Ostatně vypadávání vlasů čeká víc než 80 procent mužů a 40 procent žen starších 50 let. Co je o něm dobré vědět?

Nevzdávejte se

Pokud zpozorujete, že se vaše kštice povážlivě ztenčuje a v hřebenu vám zůstává víc vlasů než obvykle, není nutné se „smířit s osudem“. Zkuste se poradit v lékárně o vhodném šamponu či přípravku podporujícím růst vlasů, případně vyhledejte lékaře. Ten zhodnotí váš stav a předepíše vám vhodnou léčbu. Ztráta vlasů může souviset s mnoha faktory, rozhodně není nutné hned házet pomyslnou flintu do žita.

Ženy vs. muži

I když ze statistik vyplývá, že muži jsou k vypadávání vlasů přece jen o něco náchylnější (ostatně to dokazují i čísla citovaná v úvodu článku), rozhodně není pravda, že ženské kštice nejsou v ohrožení. Dost často se na stavu ženské hřívy podepíší hormonální změny (např. těhotenství), ale také chudokrevnost nebo potíže se štítnou žlázou. A co víc, občas se k vlasům zachovají macešsky samy jejich nositelky – nešetrnou péčí.

Plešatý otec, plešatý syn?

Možná jste také zaslechli, že pokud se plešatění vyskytuje u otce, je jasné, že s ním jednou bude bojovat i jeho syn. Ovšem tak jednoduché to není. Ano, na ztrátu vlasů má genetika významný vliv a skutečně se její riziko zvyšuje, pokud už se jednou v rodině objeví. Ale vzhledem k tomu, že není způsobena jediným genem, ale spíše jejich kombinací, nelze s jistotou říci, zda bude váš syn jednou plešatět. Takhle to zkrátka nefunguje.

(Ne)přítel klobouk

Poměrně zažitá představa také je, že když lidé nosí často klobouky a čepice, je na jejich vlasové kořínky vyvíjen příliš velký tlak, a tak se zvyšuje riziko padání vlasů. Jenže podle odborníků to tak není. Tedy pokud o pokrývku hlavy pravidelně pečujete a čistíte ji. Špína totiž může zvýšit riziko zánětů, které potom mohou vést k padání vlasů. Jinak vám ale klobouk neublíží!

Problém starších lidí?

Většina lidí si plešatění nebo nadměrné padání vlasů spojuje se stářím, případně středním věkem. A tak jsme přesvědčeni, že tak do padesátky se nemusíme nějakým vypadáváním vlasů vůbec zabývat. Jenže to je omyl. Lékaři zaznamenávají i případy, kdy nadměrná ztráta vlasů postihuje lidi po dvacítce. A třicátník s prořídlou kšticí není nic neobvyklého.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat