Jed mravenců dokáže léčit problematickou lupenku

Jed rezavých mravenců druhu Solenopsis saevissima působí při štípnutí velké bolesti. Obsahuje alkaloid solenopsin, který vnitřně působí rozklad krve a odumírání tkání. Vědci z Georgie ale zjistili, že aplikován zevně může být lékem. A to na velmi problematické imunitní onemocnění zvané lupenka. Krém se solenopsinem totiž výrazně omezuje záněty a ztenčování kůže v místě postižení.

Zatím byly účinky prokázány jen při laboratorních experimentech na hlodavcích trpících lupenkou. Teď už zbývá jen prokázat účinnost také u člověka a lék může být zaveden do lékařské praxe.

Současná léčba zahrnuje především místní aplikaci steroidních krémů, které ale mají řadu negativních vedlejších účinků.

Při laboratorním testování solenopsinu vyšlo najevo, že potlačuje produkci interleukinu 22, což je spouštěč zánětů produkovaný imunitním systémem. Naopak podporuje produkci protizánětlivého interleukinu 12.

„Věříme, že solenopsin dokáže přispět k plné obnově funkce kožní bariéry,“ tvrdí doktor Jack Arbiser z Emory University v Atlantě.

Šťastná kůže = nemytá?

Lupenka je spcifickým onemocněním, které postihuje asi 3 procenta lidí. Ovšem s nejrůznějšími ekzémy bojuje stále více z nás, především dětí. Ordinace tak dermatologů praskají ve švech. A často za to mohou agresivní mycí prostředky a především příliš časté sprchování. Mytí sprchovým gelem či mýdlem celého povrchu těla každý den škodí. Sprchovat se denně by měl člověk jedině čistou vodou a mycí prostředek na celý povrch těla používat maximálně dvakrát týdně.

Pokožka potřebuje pro zdraví nejen mastný film, ale také vyváženou mikroflóru prospěšných bakterií, které jsou prvními ochránci před nepříznivými vlivy zvenčí. Když je člověk smývá denně saponáty (mýdla, gely, mycí krémy), vystavuje pokožku patogenům a dochází k rozvoji ekzémů, mykóz a dalších potíží.

„Je to pouze padesát až šedesát let, kdy se rozšířily moderní koupelny se sprchami, co se začalo považovat za běžné sprchovat se denně. Tento tlak sprchovat se denně tvoří spíš společnost než skutečná biologická potřeba. Společnost vyžaduje, abychom dobře voněli. Ale pach tvoří jen žlázy v podpaží a v rozkroku. Není třeba mýt celé tělo,“ vysvětluje profesor Stephen Shumack.

Podle něj by se lidé měli mýt denně jen v rozkroku a podpaží, samozřejmě také chodidla, ruce a tvář, protože jsou nejvíce vystaveny znečištění. Ruce si musí člověk mýt několikrát denně, protože se dotýkají infikovaných ploch. Nicméně pokožku zbytku těla je dobré omývat saponátem maximálně dvakrát týdně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat