Jak pečovat o problematickou pleť obličeje

21.04.2010 | Krása a móda

Nemáte pleť bez chybičky? Přestože už jste dávno vyrostly z puberty, na vašem obličeji se její dozvuky mohou objevovat mnohem déle než po obávaný věk teenagera. Trable s pupínky či akné nejsou ale tak obvyklé jako marný boj s ucpanými póry.

Komedony, čili černé tečky uzavírající mazové žlázy především v problematických partiích T – zóny obličeje, trápí celou řadu žen i mužů a boj s nimi není nijak jednoduchý. Tvoří se především na mastné či smíšené problematické pleti a jsou způsobeny nadměrnou tvorbou kožního mazu, která je spojena s fyziologickou nevyvážeností organismu (hormony, stres) a samozřejmě i vnějšími škodlivými faktory – znečištěním ovzduší, kouřením. Jak s nimi bojovat?

Nezkoušejte to sami, jděte k odborníkům

Především je důležité řídit se základní radou. Pokud se na obličeji objeví nevzhledné černé tečky ve větší míře, a už není možné bojovat s nimi běžně dostupnými kosmetickými přípravky, v žádném případě byste se neměli snažit odstranit je vlastními silami. Pokud se vám přece jen podaří některé vymáčknout, mohou se při nedostatečné dezinfekci snadno rozšířit po celém obličeji a boj s nimi se stane nekonečným během na dlouhou trať. Je tedy na místě vyrazit za odborníky. V kosmetických salonech jsou na podobné zákroky skvěle zařízeni a samotná procedura je mnohem méně bolestivější než ta, kterou budete svou tvář týrat před zrcadlem v koupelně.

Jak probíhá péče v salonu

Kosmetička si nejdříve pleť připraví rozšířením pórů horkou ši studenou napářkou, která usnadní odstranění mazových zátek pomocí sterilních nástrojů či jednorázových kapesníčků. Po zákroku také aplikuje speciální uklidňující a hojící masku, nevynechá ani celkovou dezinfekci obličeje. Napaření obličeje ale nesvědčí pleti s příliš rozšířenými póry. V takovém případě si odbornice v péči o pleť pomáhají změkčujícím gelem, který ma v podstatě stejný efekt. Jedině u odborníků se ale vyhnete nebezpečí vzniku jizviček, které mohou vzniknout po neodborném a nešetrném zásahu.

Kupte si vhodnou kosmetiku

Po návštěvě v salonu ale v boji s černými tečkami určitě nemáte navždy vyhráno. Teď přichází na řadu pomoc důmyslných kosmetických přípravků, které vám pomohou dokonalý vzhled tváře udržet co nejdéle. Na místě nejsou příliš agresivní či vybělující přípravky, ty totiž pleť obvykle příliš vysušují a odstraňují z jejího povrchu přirozený ochranný hydrolipidický film. Pleť na podobný stav reaguje nadměrnou produkcí mazu, aby film obnovila a problém se tak spíše zhoršuje.

Kosmetické přípravky bojující s kožním mazem tedy mají vysokou čisticí účinnost, zároveň ale šetrně respektují přirozené vlastnosti citlivé pleti. Často obsahují zinek, který pomáhá při hojení ran a pozitivní vliv na nadměrnou tvorbu mazu a celkový stav pleti. Další složkou je obvykle kyselina salicylová, která má antibakteriální účinek.

Jaké přípravky tedy vybírat?

Nevynechejte čištění pleti. Dobrým pomocníkem jsou speciální gely či pěny, které mají lehkou konzistenci, snáze se smývají a pleť zůstává hydratovaná. Na místě je i používání pleťového tonika, které má za úkol po vyčištění stáhnout póry, a snižuje tak jejich zanášení nečistotami z vnějšího prostředí, které barví a zviditelňují vrcholky kožních zátek.

Novinkou jsou přípravky, které si s čištěním pleti pomáhají speciálními apikátory či kartáčky. Štětinky zvyšují účinek přípravku, přitom jsou k pokožce šetrnější než nanášení rukama. Na stejném principu fungují i oblíbené přípravky s peelingovým efektem. Drobná zrníčka peelingu nebo štětinky kartáčků dovedou póry opravdu viditelně vyčistit a odstraní i ostatní odumřelé buňky.

Hlavní složkou péče o dokonalou pleť je ale především váš životní styl, ten se totiž na jejím vzhledu odráží opravdu významně. S hloubkovým čištěním pórů tedy začněte zcela zgruntu, promyslete svůj jídelníček, naučte se dopřát si dostatek spánku, minimum stresu a jistě budete brzy překvapeny příjemnými změnami i ve vaší tváři...






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat