Nepříjemné pupínky. Proč se tvoří a opravdu se nesmějí vymačkávat?

31.07.2018 | Krása a móda

Pupínky se čas od času udělají každému, bez ohledu na kvalitu pleti. Napadlo vás někdy, co se vlastně v takové „ozdobě“ skrývá? Většinu z nás zajímá jen to, jak se jí nejrychleji zbavit. Proč ale vzniká a proč není dobré pupínek mačkat, vám prozradíme v následujícím článku.

Odpudivý koktejl

Bílý hnis, který se každý majitel dozrálého pupínku snaží urputně odstranit vymačkáváním, je vlastně směsí bakterií, mrtvých kožních buněk, bílých krvinek a kožního mazu.

Mazové žlázy, které se nacházejí uvnitř každého póru, produkují kožní maz, který je živnou půdou pro bakterie. Ucpe-li se pór a mazová žláza nemůže přirozeně vylučovat přebytek mazu, bakterie se přemnoží, naruší stěnu póru, rozšíří se a nakonec vytvoří ložiska akné.

Ucpaný pór znemožňuje kožnímu mazu odtékat, váček se nadále plní vzniklým hnisem, až do doby, kdy dojde k jeho prasknutí. Ve chvíli, kdy se tak stane, uvolní se veškeré bakterie v pupínku, pokožka okolo zarudne a zanítí se.

Nemačkat

Kožní lékaři a kosmetici ale před vymačkáváním pupínků varují. Nejen, že svou kůži mnohem více podráždíte, ale vystavujete se riziku, že si do ranky zanesete špínu z rukou a nehtů a rána se zanítí ještě více. Navíc se celý proces hojení prodlouží.  

Když navíc budete pupínek silně mačkat, dosáhnete hlubšího zanesení bakterií nejen do postiženého póru, ale i do těch okolních. Bakterie, které v pórech zůstanou, způsobí společně s rankou, kterou jste svými nehty na obličeji vytvořili, silnější reakci imunitního systému a koledujete si i o vytvoření cysty, která nejen hrozně vypadá, ale také dost bolí.

Pokud na svém obličeji pupínky nesnesete, důkladně pleť očistěte, umyjte si ruce a teprve potom pupínek jemně vymáčkněte. Vymačkávejte však pouze zralé pupínky, které mají bílou špičku.

Jak jim předejít?

Důležité je udržovat pleť v čistotě a rovnováze. To znamená ani suchou, ani mastnou. Myjte si obličej šetrným mýdlem a vždy po umytí použijte hydratační krém. Snažte se nekombinovat příliš mnoho produktů najednou, abyste pokožku příliš nezatěžovali a póry zbytečně neucpávali.

Nesahejte si na obličej. I když jste unavení, nudíte se nebo jste zvyklí sedět s podepřenou bradou, snažte se to nedělat. Špinavýma rukama si póry zanášíte a pupínky pak na sebe nenechají dlouho čekat.

Pro krásnou a zdravou vizáž je zásadní dodržovat pitný režim. Dostatečně hydratovaná pokožka je základním kamenem pro zdravou pleť.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat