Revoluce ve světě vůní. Parfém, který voní lépe, když se potíte

Pivoňka, liči, frézie, ambra, cedr či třeba konvalinka. Je úplně jedno, jaká složka parfému vám sedí, hlavně, když se díky ní cítíte dobře. Rádi vůně měníte, nebo po dlouhá léta zůstáváte věrní jen jedné značce? V případě druhé možnosti vás možná přepadne zvědavost. Na trh totiž přichází parfém, který voní lépe, když se potíte!

Internetová encyklopedie udává, že parfém je obecné označení směsi esenciálních olejů a dalších aromatických látek. Má za úkol vydávat nějakou specifickou a příjemnou vůni. Jeho užitím lze u lidí vyvolávat různé pocity a touhy či podtrhnout módní charakter nositele. Parfém přitom slouží k překrytí pachu a to nejen u lidí. Jedno s druhým se tedy výborně doplňuje. Nevěříte?

Složení pachu je individuální, většinou se však hovoří o minerálních látkách, aminokyselinách, hormonech, mastných kyselinách, antibakteriálně působících složkách, kyselině mléčné a močovině. Již jen tento základní seznam položek ve vás vyvolává určité obavy? Tak to budete mít radost z voňavé novinky, která pomalu přichází na trh.

Pro lepší pocit

Vědci z Queen's University Ionic Liquid Laboratories vyvinuli nový parfém, který voní lépe, když se člověk potí. „Tento inovativní parfémový systém byl vytvořen na jednoduchém principu. Parfémovaná iontová kapalina uvolňuje svou vůni, když přichází do kontaktu s vlhkostí nebo vodou, což umožňuje, aby se parfém ještě více rozvoněl na pokožce jednotlivce,“ potvrzují vědci.

Flakonek, který jistě uvítají nejen lidé, kteří se ve zvýšené míře potí, má také schopnost odstranit špatné pachy, jež pocházejí právě z potu. (Tiolové sloučeniny, tedy látky zodpovědné za zápach, se připojí k iontové kapalině, čímž ztratí svou účinnost. Zkrátka a dobře, tento parfém působí i jako deodorant.)

Nápad za miliony

Dr. Nimal Gunaratne, vedoucí projektu, jež pochází ze Srí Lanky, považuje tento výzkum za vzrušující průlom, který využívá iontových kapalinových systémů. Podle něj má parfém dobrý obchodní potenciál, jež by mohl být použit nejen ve světě parfumerie, ale i kosmetickém království. Takže, kdy tuhle „pecku“ můžeme očekávat?

O vývoji této novinky nedávno informoval časopis Chemical Communications Journal, přičemž vědci momentálně spolupracují s parfémovou společností, která hodlá v co nejkratším možném čase zahájit prodej. No, tak snad se dočkáme ještě před další vlnou veder!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat