Koupání v horké vodě není dobrý nápad. Co vše vám hrozí

16.01.2019 | Krása a móda

Také si po náročném dni rádi zalezete do vany s vodou horkou tak, až se vám potí zrcadla v koupelně a ponořené části těla jsou rudé jako rak? Ačkoli to někomu může být příjemné, dlouhé nakládání v horké vodě nám může pořádně uškodit.

Poškození cév

Koupání v horké vodě je nejen nezdravé, může být dokonce až nebezpečné. Při delším pobytu v horké vodě se poškozují velmi citlivé cévy lymfatického systému, který je pak velmi namáhán. Člověk pak může trpět zbytečnými otoky.

Zhoršená kvalita vlasů

Vlasy jsou v zimě už tak dost namáhavé. Mráz je vysušuje a jen málokdo na zimu používá speciální šampony a balzámy, které jsou pro toto období vhodnější. Horká voda však vlasy vysuší ještě více. Umíte si představit, jak bude vypadat vaše hříva, když ji venku vystavíte mrazu, doma vařící vodě a následně je ještě vyfénujete a vyžehlíte? Na jaře budou vaše vlasy zničené.

Stárnutí kůže

Horká voda má také zásadní vliv na vzhled naší pokožky, protože z kůže odstraňuje příliš mnoho ochranné mastnoty. Kůže je pak vysušená, povolená a ztrácí svoji přirozenou pružnost. Při častém koupání v horké vodě se také rychleji tvoří vrásky.

Riziko infarktu

Zejména v zimním období, kdy máme horké koupele nejraději, se však tento relax příliš nedoporučuje. Tělo je přivyklé chladnému zimnímu klimatu a velký teplotní skok může zvýšit riziko infarktu. Vědci potvrzují, že k infarktu nejčastěji dochází v zimním období a v ranních hodinách. Teorie o vlivu horké vody na srdce člověka v jejich statistikách figuruje také.

Hrozba neplodnosti

Lékaři také hovoří o nepříznivých vlivech na mužovu plodnost. Nedoporučuje se setrvávat v horké vodě déle, než půl hodiny. Působení přehnaného tepla na mužské genitálie může mít za následek sníženou aktivitu a tvorbu spermií.

Má i své plusy

Dát si po náročném dni horkou koupel není však vždy jen nebezpečné. Je prokázáno, že horká koupel například snižuje stres a tím se zpomaluje postup zánětlivých procesů v těle. I tak se ale nedoporučuje voda teplejší, než je 40 °C.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat