Prostreno.cz

Kosmetické triky od našich babiček: Zapojte obyčejný ocet

Ocet si v českých domácnostech poslední dobou buduje silnou pozici nejen jako potravina, ale i jako čisticí prostředek nebo součást nejrůznějších kosmetických procedur. Máme pro vás 20 tipů na jeho využití!

Začněme rozmazlováním vlastního těla. Čím mu může ocet prospět?

1. Zajistí krásné vlasy

Recept našich babiček říká, abychom si na závěr každého mytí vlasů hlavu přelily směsí ze 2 dílů vody a 1 dílu jablečného octa. Budou krásně lesklé (a nebojte, nebudou nijak cítit).

Pokud chcete dopřát vlasům vyživující masku, smíchejte 1 lžičku jablečného octa se 2 lžícemi olivového oleje a 3 vaječnými bílky. Naneste na vlasy a nechte 30 minut působit. Poté umyjte.

2. Bojuje proti lupům

Pokud trpíte lupy, trochu upravte onen závěrečný přeliv z bodu 1. Vlasy opláchněte směsí 2 dílů jablečného octa a 2 dílů vody.

3. Prospívá pleti

Smíchejte stejný díl jablečného octa a vody a získáte skvělé pleťové tonikum. Prostě ho naneste vatovým tamponkem na tvář a nechte uschnout.

4. Zesvětluje skvrny

Spoustu žen trápí tzv. stařecké skvrny. I s nimi si jablečný ocet poradí. Prostě ho neředěný naneste na postižená místa, nechte 10 minut působit a poté opláchněte.

5. Zajistí lepší lak

Když si před lakováním přetřete nehty tamponkem namočeným v octě (a samozřejmě necháte zaschnout), vydrží vám lak déle.

6. Pomáhá při bolavých svalech

Pokud to přeženete s pohybem a tělo se vám odvděčí bolavými svaly a únavou, dopřejte si osvěžující koupel – do vany přidejte 2 šálky jablečného octa.

7. Změkčí kuří oka a mozoly

Dopřejte svým bolavým chodidlům lázeň v podobě teplé vody s octem – mozoly se změkčí a půjdou lépe odstranit, aniž byste si ublížili.

8. Zatočí s plísní chodidel

Pokud vás trápí plísně na nohou, zkuste chlebovou masku – ponořte do octa plátek chleba a hmotu pak naneste na postižené místo. Nechte chvíli působit, odstraňte a pak opláchněte.

9. Uleví bolavému krku

Další z tradičních receptů našich babiček – zkuste na bolavý krk octové kloktadlo. Ve sklenici teplé vody rozpusťte lžičku soli a přidejte lžíci jablečného octa.

10. Pomáhá při oparech

Když opar 3krát denně potřete bílým vinným octem, dříve se zahojí.

11. Zmírní hmyzí bodnutí

Pokud šlápnete na včelu nebo vás štípne nějaký jiný zástupce hmyzí říše, pomůže, když místo potřete octem.

A teď se zaměříme na použití octa v kuchyni. Tedy ne při vaření, ale úklidu…

12. Uvolní ucpaný odtok

Když vám přestane odtékat dřez, pomozte si přípravkem z octa a jedlé sody. Nejprve do odpadu nasypte ½ šálku sody, poté do něj nalijte šálek octa. Až odpad přestane pěnit, propláchněte jej horkou vodou, po 5 minutách pak ještě proudem vody studené.

13. Pomůže při odstraňování etiket

Pokud se vám nedaří ze sklenice odstranit cenovku či etiketu, smyjte je octem.

14. Vyčistí lednici

A hlavně ji zbaví pachů. Proto už naše babičky vytíraly lednice roztokem vody a octa, případně neředěným octem.

15. Poradí si s troubou…

Připečená mastnota v troubě bývá výzvou pro řadu čisticích prostředků. Dokáže ji ale rozpustit ocet. Naneste, nechte působit, otřete.

16. … včetně té mikrovlnné

Na skvrny v mikrovlnné troubě zkuste vařit 5 minut šálek vody a ¼ šálku octa. Až směs vychladne, namočte do ní houbičku a mikrovlnku umyjte.

17. Odstraní mastnotu okolo sporáku

Ocet je rovněž skvělý pomocník na pocákané kachlíčky, jež obklopují sporák. A vlastně i na sporák samotný!

18. Umyje nádobí

Přidejte k běžnému čisticímu prostředku i 3 lžíce octa. Nádobí bude krásně umyté a lesklé.

19. Vyčistí těžko dostupná místa

Každá hospodyně ví, že je těžké dokonale umýt například sofistikovanější otvírák na konzervy. Vyzkoušejte na něj ocet a uvidíte! To samé platí i pro termosky, u nichž hrozí mechanické poškození a které ocet navíc i vydezinfikuje.

20. Vylepší pánve

Aby se vám jídlo na pánvi nepřipékalo, zkuste v ní nejprve po dobu 10 minut vařit ocet. Uvidíte, jak snadno získáte nepřilnavé nádobí!





Celkem 5 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat