Vysoké podpatky jsou hazard se zdravím

Botky na vysokém podpatku nikdy nevyjdou z módy, to je známá věc. A na jaře a v létě potkáte na ulici jen málo žen, které by alespoň občas těmhle úžasným doplňkům našich nožek nepodlehly. Jenže naše tělo nám za podpatky rozhodně nepoděkuje…

Proč jsou vlastně vysoké podpatky tak oblíbené? Takové boty totiž dokonale zkrášlí nohy. Pokud se rozhodneme vypadat žensky a sexy, většina z nás sáhne po botách na vysokém podpatku.

Ovšem co si budeme namlouvat – vydržet celý den běhat na vysokých podpatcích není žádná zábava, ale pořádná dřina. Podpatky mohou mít na svědomí ošklivé otlaky a vybočení palce. Naše váha totiž při jejich nošení spočívá jen na přední části chodidla, zatěžována jsou kolena, kotníky, kyčelní klouby i pánev. O špatném postavení těla a páteře, z něhož pramení bolesti zad a hlavy, ani mluvit nemusíme. Prsty u nohou se pod tlakem špatných bot křiví. Proto také ženy trpí častěji takzvanými „haluxy“, což je deformace palce na noze a jeho kloubu. Velkou roli při vzniku této deformace hrají geny, ale podpoříte ho nebo urychlíte i nesprávnou obuví.

Doktoři nás nepochválí

Podle ortopedů bychom neměly nosit boty na podpatku vyšším než 5 cm. Při chůzi na jehlách byste vždy měla cítit, že je oporou celé chodidlo, nejen přední část nožní klenby. S výškou podpatku se mění i zatížení části chodidel, a pokud je nosíte často, dochází vlivem tohoto nesprávného zatížení nohou k posunu kůstek, které tvoří klenbu chodidla (podélná a příčná klenba), a to vede k bolestem.

Nošením lodiček se zkracují lýtkové svaly a narušuje se tělesná rovnováha svalů a kostí, to má pak za následek bolesti páteře. Špičaté lodičky navíc neúměrně zatěžují prsty na nohou, na které je kladen větší nápor a bříška prstů pak otékají a deformují se.

Po kterých sáhnout?

I když se do nějakých bot zamilujete a chcete je mít za každou cenu, nejdříve si je důkladně vyzkoušejte, klidně i v několika velikostech. Projděte se v nich po prodejně, a pokud budete cítit, že vás někde jen malinko dřou nebo škrtí, nekupujte je. Neříkejte si, že to povolí nebo že to vydržíte, protože bolest se bude během dne ještě zvětšovat.

Jestliže jste se zamilovala do vysokých lodiček, ale neudržíte v nich rovnováhu, zkuste si koupit boty spíše uzavřené a se širokým podpatkem. Když ani toto nepomůže, zapomeňte na ně, mohla byste si v ulicích vyvrtnout kotník nebo zlomit nohu, a elegance by byla rázem pryč (o zdraví nemluvě).

Pozorujte se a nečekejte s pomocí

Než se vaše chodidla změní a deformují, trvá to zpravidla několik měsíců nebo let. Nicméně pokud na nohou pociťujete zhrublou kůži v určitých místech, pravidelné otlaky nebo pokud jsou na noze patrné malé nerovnosti, je to signál, že kosti chodidel začínají měnit tvar a směr.

Jakmile zaregistrujete první změny na nohou, zajděte ke specialistovi nemocí chodidel, aby vám doporučil vhodné cviky. Řešením mohu být také různé pomůcky. Třeba speciální meziprstní klínky ze silikonu, úlevu dodá gelový korektor na vybočený palec, účinný způsob korekce poskytuje rovněž noční bandáž.

Pokud nosíte špatné boty, vznikají problémy, jako je patní ostruha, nárůstky zezadu na patách, otlaky, deformované prstce a další. Specialista nohu vyšetří nejen anatomicky, ale zjistí i případné problémy. Na základě toho řekne, jaké boty máte nosit a jaké ne.

Pokud trváte na podpatcích, zkuste snížit výšku, nebo zvolte širší podpatek, který dodá ztracenou stabilitu. Nezanedbatelná je i podrážka, která je u lodiček často nepříjemně klouzavá, v důsledku čehož se můžete nebezpečně zranit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat