Pro krásu i zdraví. Nechte se hýčkat bylinkovou koupelí

Udělejte si na sebe čas a aspoň jednou v týdnu si dopřejte bylinkovou koupel. Uvidíte, že se budete cítit jako znovuzrozená. Poradíme vám, jak si ji připravit a jaké bylinky použít.

Jen těžko si lze představit, že budete mít čas na bylinkovou koupel v průběhu pracovního týdne. O víkendu si ale udělejte chvíli pro sebe a nechte se hýčkat. Uvidíte, že načerpáte síly na další týden.

Jak si koupel připravit

Nejlepší je použít čerstvé či sušené bylinky. Z těch si můžete připravit bylinný nálev. Dvě hrsti bylinek zalijete vroucí vodou, ale nevaříte je, a necháte 20 minut louhovat. Pak jej scedíte a nalijete d vany. Ideální teplota koupele je 38 °C. Bylinky můžete dát do dvou plátěných pytlíků a dát do vany.

Jak dlouho máte relaxovat

Udělejte si čas, nespěchejte a nenechte se ničím rušit. Zapalte si svíčku, při tlumeném světle si mnohem lépe odpočinete, pusťte si oblíbenou relaxační hudbu, zavřete oči a na nic nemyslete, jen odpočívejte a nechte své starosti odplout. 20 až 25 minut bude stačit, pak se neutírejte ručníkem, vezměte si jen župan a nechte bylinnou koupel uschnout na těle. Lehněte si do postele, do tepla a aspoň půl hodiny ještě odpočívejte. Pokud usnete, tím lépe. Takový odpočinek vás nabije energií na další týden.
TIP Bety: Bylinky nikdy nesypte přímo do vody. Pak se vám nalepí na tělo, o ucpání odpadu nemluvě.

Bylinkové oleje

Pokud vám přijde příprava či shánění bylinek složité, můžete si koupit i bylinné oleje. Olivový olej působí příznivě na pokožku,regeneruje ji a zabraňuje jejímu vysoušení. Dávkování je velmi jednoduché, do napuštěné vany přidáte jednu až dvě polévkové lžíce esenciálního oleje.

TIP Bety: Jaké bylinné koupele lze sehnat a jaké mají účinky si můžete přečíst ZDE.

Jaké bylinky můžete použít a na co působí

Bylinné koupele nejsou jen relaxační, ale i léčivé. Záleží na tom, jaké bylinky použijete. Nemusíte použít jen jednu bylinu, ale můžete je i kombinovat. Tady je přehled těch nejzákladnějších a jejich účinků:

Levandule lékařská – má relaxační účinky, pomůže lidem trpícím nespavostí, stresem, depresí či bolestí hlavy, uvolní a usnadní nám usínání, mírně snižuje krevní tlak, pomáhá při hojení ran a ulevuje bolestem kloubů a svalů.

Šalvěj lékařská – má výrazné dezinfekční, protiplísňové a protizánětlivé účinky, hodí se tedy při plísňových onemocněních kůže, zabraňuje nadměrnému pocení a potlačuje i horečku, má rovněž uklidňující účinky na náš organismus, například při nervovém vypětí, stresu a nespavosti, zlepšuje krátkodobou paměť.

Máta peprná– má protizánětlivé a dezinfekční účinky a obsažený mentol usnadňuje dýchání., pomáhá při svědění kůže a při vyrážkách, má uklidňující účinky při psychických výkyvech, stresu, bolestech hlavy a při nespavosti z pocitu napětí. Mátové silice zlepšují soustředění.

Tymián obecný – dodá pleti hydrataci, má blahodárný účinek na psychiku, pomáhá při bolestech hlavy a migrénách, ulevuje od revmatických bolestí kloubů. Inhalace zlepšuje dýchání.

Mateřídouška obecná – pomáhá při léčbě poranění kůže, při problematické a aknózní pleti, celkově povzbuzují tělo a má uklidňující účinky, rovněž působí blahodárně při bolestech hlavy.

Meduňka lékařská – uvolní křeče a působí navíc antibakteriálními účinky, snižuje horečku, mírní kašel, používá se při léčbě nespavosti, zrychlené srdeční činnosti a zmírňuje bolest při menstruaci.

Rozmarýn – je to bylinka zvláštní tím, že tělu nejen dodává energii, ale zároveň uklidňuje, zahání deprese a úzkosti. Pomáhá při migréně, je vhodnou bylinou při nespavosti. Dokáže zlepšit koncentraci.

Měsíček zahradní – dezinfekční, antibiotické a antiseptické účinky, léčí plísňová onemocnění kůže. Hojí hnisavé a špatně hojivé rány, pomáhá proti alergickým zánětům kůže a akné.

Lipové květy – blahodárně působí při nachlazení, má uklidňující účinky, snižuje nervové podráždění a pomáhá při nespavosti, ulevuje od bolestí při revmatismu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat