Tipy pro hladké oholení. Kdy je lepší žiletka než vosk

Zbavování se nechtěných chloupků patří v současnosti k běžným hygienickým úkonům snad každé ženy. Zvláště teď v létě holení věnujeme zvýšenou pozornost. Proto je důležité vybrat si správnou metodu, jak se chloupků zbavit.

Epilujete, nebo depilujete?

Obě metody slouží ke zbavení se chloupků na těle. Ovšem každá z nich používá jiné prostředky. Epilace je zbavení se chloupků i s kořínkem, což na jedné straně zaručuje dlouhodobější efekt, ale rozhodně to není bezbolestné. K tomuto účelu se používají elektrické strojky, vosk a v poslední době i laser.

Depilaci zvládnete bez problémů sama doma. Je to jednoduchá metoda, při níž se chloupky seřezávají. Používají se holicí strojky a žiletky. Efekt je ovšem krátkodobý a je potřeba se depilovat pravidelně, jednou za 2 až 3 dny.

Jaké jsou vlastně epilační a depilační metody?

Žiletka

Jak to funguje: Nejprve namočíte část těla, kterou chcete oholit, nanesete krém či holicí pěnu. Jednorázovou či vyměnitelnou žiletkou seřezáváte chloupky po celém těle.

Proč se do ní pustit: Naprosto nejrychlejší způsob holení. Lze jej provádět v podstatě při každém sprchování.

Proč nemusí být právě pro vás: Při holení se můžete bolestivě pořezat. Po takových rankách zůstávají po dlouhou dobu nehezké jizvičky. Stejně tak hrozí podráždění kůže a zarůstání chloupků. U holení žiletkou je potřeba použít holicí krém či pěnu. Holení se provádí „na mokro“. Pocit oholení vydrží jen velmi krátkou dobu. V podstatě již druhý den lze cítit rostoucí chloupky.

Žiletku používejte jen krátce, jednorázové holicí hlavou se oholte opravdu jen jednou. Velmi rychle se ztupí a při použití takovéto žiletky může dojít k nehezkému podráždění kůže a bolestivosti.

Elektrický strojek

Záleží na tom, zda si koupíte epilační, depilační či kombinaci obojího.

Elektrická epilace

Jak to funguje: Elektrický strojek na principu mnoha pinzet vytrhává chloupky i s kořínky.

Proč se do ní pustit: Takové odstranění chloupků vydrží až tři týdny.

Proč nemusí být právě pro vás: Velká bolestivost, která se časem zmírňuje. Cibulky jsou čím dál slabší, proto je jejich odstraňování postupně méně bolestivější.

Elektrická depilace

Jak to funguje: Je to velmi oblíbený způsob zbavení se chloupků. Používá jej velká část žen. Lze ji použít na všechny ochlupené části těla.

Proč se do ní pustit: Malá pravděpodobnost následného zarůstání chloupků. Naprosto bezbolestné a rychlé odstranění chloupků. Hodí se pro všechny části těla.

Proč nemusí být právě pro vás: Velmi krátký efekt, Stejně jako u žiletky je třeba se holit jednou za dva až tři dny. První den po oholení, když začnou chloupky opět růst, může být pokožka citlivá. Velmi opatrně si odstraňujte chloupky na jemných místech, jako je podpaží či třísla, kde se vám může holicí strojek bolestivě „zakousnout“ do kůže.

Dbejte na to, aby byl stojek dobíjecí a vodotěsný. Raději se holte jen dobitým strojkem a nikoli zapojeným do elektrické zásuvky.

Epilace voskem

Pro někoho nenahraditelná, pro jiné odstrašující příklad toho, jak se lze sice na delší čas, ale bolestivě zbavit chloupků.

Jak to funguje: Voskové proužky se nanášejí na místa, které chcete zbavit chloupků, a strhnou se proti směru jejich růstu. Epilaci voskem lze použít na všech částech těla od obočí přes knírek, ruce, třísla až po nohy.

Proč se do ní pustit: Epilaci voskem stačí opakovat tak jednou za tři týdny až měsíc.

Proč nemusí být právě pro vás: Je velmi bolestivá. Nenechte se odradit prvotním velmi nepříjemným zážitkem. Chloupky časem ztrácejí sílu a bolestivost ustupuje. Rovněž epilace voskem v salonech je méně bolestivá, než prováděná doma. Kosmetičky už mají při použití této metody cvik.

Krémy a kosmetika

Dnes již na trhu existuje velké množství kosmetických přípravků, kterými se lze zbavit ochlupení.

Jak to funguje: Krém či pěnu nanesete na místo, které chcete zbavit chloupků, necháte potřebnou dobu působit (bývá to okolo 10 minut) a pak přiloženou škrabkou jen oslabené a změklé chloupky i s cibulkou seškrábnete. Je potřeba vyzkoušet, jaká značka a typ vám bude vyhovovat a kolik chcete investovat.

Proč se do ní pustit: Jedná se o bezbolestný a velmi účinný způsob. Chemické odstranění chloupků vydrží několik týdnů.

Proč nemusí být právě pro vás: Jedná se o chemický způsob depilace, proto nelze vyloučit vznik alergické reakce. Před prvním použitím je potřeba si udělat test. Naneste malé množství krému do loketní jamky a nechte působit. Pokud ucítíte výrazné pálení a svědění, krém či pěnu raději nepoužívejte.

Rozhodujete-li se mezi krémem a pěnou, zvolte raději krém. Drží na pokožce mnohem lépe. U pěny se vám může stát, že zteče předčasně chloupky pak nepůjdou odstranit.

Laser

Jak to funguje: Laserový paprsek zničí kořínek a chloupek již nenaroste.

Proč se do ní pustit: Trvalé a nebolestivé odstranění chloupků. Je možné je použít na všechny části těla.

Proč nemusí být právě pro vás: Je nutná opakovaná návštěva kosmetického salonu. Po zákroku se musíte týden vyhýbat slunečnímu záření. To platí i pro solária. Cena se však pohybuje v řádech desítek tisíc.

Před návštěvou kosmetického salonu se nesmí chloupky vytrhávat nejméně po dobu 6 týdnů. Můžete se pouze holit, aby byla vlasová cibulka zregenerována.

Epilace elektrickou jehlou

Jak to funguje: Elektrická jehla funguje na principu vysokofrekvenčního proudu. Vhodná je především v oblasti obličeje. Elektrická jehla se zapíchne do vlasové cibulky a vede proud přímo k ní. Nevhodné pro ženy se špatným hojením, s tendencí k vytváření jizev.

Proč se do ní pustit: Jedná se o málo bolestivou techniku.

Proč nemusí být právě pro vás: Každý chloupek se vytrhává samostatně, není proto vhodná pro větší plochy. Nevýhodou je také velmi vysoká cena. Jedná se o tisíce korun.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat