Pracovní pohovor? Na tyhle věty zapomeňte!

24.01.2011 | Finance

Hledání nového zaměstnání je pro většinu z nás velmi stresující. Rozešleme desítky životopisů, motivačních dopisů a pak čekáme, zda přijde pozvánka na pohovor.

Pohovor je pro nás příležitost prezentovat se v tom nejlepším světle, právě na něm mnohdy záleží, zda nás potenciální zaměstnavatel přijme. Umět se „prodat“ je poměrně těžký oříšek, zvláště, když jsme nervózní. Jsou však věci, na které bychom měli během pohovoru zapomenout.

Které věty bychom tedy v zájmu získání práce neměli vypouštět z úst?

1. Jak vysoký je plat?

Samozřejmě, že vás tato otázka velmi zajímá, ale zahájit pohovor tématem financí je neslušné. Svému případnému budoucímu zaměstnavateli tak dáváte najevo, že vám vlastně o nic jiného než o peníze nejde (nezáleží na tom, zda je to pravda). Prostor pro debatu o výši platu přichází zpravidla na konci pohovoru a je na případném budoucím zaměstnavateli, aby ji začal. Pokud se k tomu nemá, můžete zdvořile položit otázku týkající se finančního ohodnocení. Lepší alternativou je počkat na další schůzku se zástupcem společnosti, u které se ucházíte o místo. Pokud máte totiž šanci na získání zaměstnání, pohovor zpravidla nebývá jedinou příležitostí, kdy si o výši platu promluvit.


Budete v novém zaměstnání spokojeni?
Nahlédnu do vaší budoucnosti! Kartářka Lucie

2. Čím se vaše společnost zabývá?

Přijít na pohovor a nevědět o svém potenciálním příštím zaměstnavateli alespoň základní informace, je nepřípustné. Navíc v době internetu není těžké se k potřebným znalostem dostat. Takže googlujte a zjišťujte, na pohovoru udělá dobrý dojem, pokud budete předem „v obraze“.

3. Slangová slova, nespisovná čeština

Pracovní pohovor není konverzace s přáteli a patří do něho pouze spisovné výrazy. Jazyková úroveň o vaší osobě případnému zaměstnavateli hodně napoví. Snažte se nepomáhat si vycpávkovými slovy typu „takže“, „no“, „hm“ a podobně. V žádném případě do pohovoru nepatří nejrůznější nadávky, kletby či sprostá slova.

4. Jak je to se zaměstnaneckými benefity?

To je podobná situace jako u první otázky, tedy týkající se platového ohodnocení. Při prvním pracovním pohovoru jde o to, aby váš potenciální zaměstnavatel zjistil, co VY můžete udělat pro jeho firmu, ne ona pro vás. Uvědomte si, že jste v pozici žadatele. Otázku benefitů tedy nechte na příští schůzku nebo vyčkejte, až toto téma otevře zástupce společnosti.

5. Kritika předchozích zaměstnavatelů

I kdyby vás předchozí zaměstnavatel propustil z vašeho pohledu neprávem, v žádném případě si na něj u pracovního pohovoru nestěžujte a nepomlouvejte ho! Namísto toho při otázce, proč jste byli propuštěni nebo proč jste odešli z bývalé práce, odpovězte neutrálně, například že jste měli rozdílné představy apod. Pokud si totiž budete na bývalého zaměstnavatele stěžovat, bude si vedoucí pohovoru myslet, že přesně tak budete poškozovat pověst jeho společnosti, pokud ji jednou opustíte.

TIP Bety: Jste bez práce a nevíte, na jaké přídavky máte nárok a na jak dlouho? Zeptejte se ZDARMA naší sociální pracovnice Vlaďky v její on-line poradně

6. Nemám otázky.

Pokud v závěru nebo v průběhu pohovoru dostanete příležitost k dotazům (a to pravděpodobně dostanete), využijte ji. Ale ne k otázkám o výši platu. Ptejte se na informace spojené s chodem a směřováním společnosti (ukážete znalost základních informací, budete prezentovat, co jste si předem „nastudovali“). Podtrhnete tak svůj zájem o práci.

7. Žádné slabé stránky nemám.

S velkou pravděpodobností budete dotázáni na své silné a slabé stránky (ať už z hlediska pracovních dovedností, nebo z hlediska charakteru). Tvrdit, že o žádných slabostech nevíte, není dobré – vzbudíte dojem, že lžete nebo že o sobě nepřemýšlíte (a také, že jste sebestřední). Takže nějakou nijak závažnou slabou stránku na sebe prozraďte (je dobré si tuto odpověď promyslet předem).
 






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat