Nezaměstnaní padesátníci se potýkají s předsudky a diskriminací

19.08.2015 | Finance

Proč se lidé po padesátce hůře uplatní na trhu práce? Zaměstnavatelé mají vůči této věkové skupině předsudky a chybně si myslí, že osoby v tomto věku nestačí dynamickému týmu a nezvládnou stejné množství práce jako mladší lidé. Zaměstnavatelé také přihlížejí k jejich aktuálnímu zdravotnímu stavu, a jelikož se řada padesátníků potýká se zdravotními problémy, znamená to při hledání práce handicap.

Proč zaměstnavatelé propouštějí padesátníky

Podnikatelé a společnosti si neuvědomují, že padesátníci nasbírali dostatek pracovních zkušeností a k úkolům přistupují odpovědně. Pokud musí někoho propustit z důvodu úspor, první se nabízejí tito lidé. Své rozhodnutí ospravedlňují tím, že padesátníci nezůstanou bez prostředků, jelikož mohou dostat zajímavou podporu od úřadu práce nebo odejít do předčasného starobního důchodu. Ovšem pro tyto lidi je takové vysvětlení urážející a výpověď považují za nespravedlivou. Úřad práce se snaží tuto situaci řešit a nabízí příspěvky na jejich mzdy – situace se ale ani tak nezlepšuje.

Nízká životní úroveň nezaměstnaných

Nezaměstnanost lidí nad padesát let se stala celospolečenským problémem. Přestože porušení zákazu diskriminace se pokutuje až do výše 1 mil. Kč, v tisku a na internetu najdete stovky pracovních inzerátů, v nichž se hledají mladí, dynamičtí lidé. Jestliže nezaměstnaní padesátníci nechtějí využít předčasný odchod do důchodu, mohou mít problém vyjít se státní podporou, zvlášť pokud se u nich objeví nečekané výdaje, které doslova ohrožují jejich životní existenci. V těchto situacích se pak často uchylují k půjčkám. Pokud tak učiní, je vždy lepší sjednat si krátkodobou, jako je například tato, než se zavázat na příliš dlouhou dobu.

Důležitý je aktivní přístup

Pokud i vy patříte mezi nezaměstnané padesátníky, neustále na sobě pracujte a vzdělávejte se, abyste zvýšili své šance na trhu práce. Do životopisu neuvádějte svůj věk – pravděpodobnost, že si vás pozvou na pohovor, se tím zvyšuje. Informujte se také na úřadu práce o dotacích a příspěvcích a sdělte tyto skutečnosti firmám, které nabízejí zaměstnání. A především nic nevzdávejte!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat