Namyšlení jedinci mají lepší výsledky než pokorní lidé

09.10.2015 | Finance

Tak jako v jiných aspektech lidské osobnosti projevuje se namyšlenost a naopak pokora i v intelektuální rovině. Psychologové se přitom dosud domnívali, že lidé pokorní a skromní jsou těmi, komu se na akademické rovině vede lépe. Tedy že mají lepší akademické výsledky. Opak je ale pravdou. Bohužel jako to platí v celé společnosti, kde vítězí nekompetentní jedinci, kteří se umějí pouze chvástat, vítězí už i ve vysokém vědění a školství.

Intelektuálně arogantní a namyšlení lidé, kteří nadhodnocují své vědomosti a extrémně si věří, dojdou na akademické a vědecké půdě dál než ti, kteří mají sice větší schopnosti a více vědomostí, ale jsou pokorní a skromní.

Jednou z možností je, že lidé, kteří se vnímají jako intelektuálně arogantní, vědí, co chtějí, a to se překládá do jejich vyššího akademického výkonu,“ tvrdí autor Wade C. Rowatt z Baylorovy univerzity v Texasu.

Ve skupině ale lidé posuzují intelektuální aroganci a pokoru lépe u druhých než u sebe. „Lidé se většinou shodnou na tom, kdo je intelektuálně pokorný, a kdo naopak arogantní. Poznat pokoru od plachosti a nejistoty je ale těžší a zabere více času,“ tvrdí doktor Benjamin R. Meagher z Texasu.






Celkem 7 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat