Nepracujte. Mozek v zimě přestává fungovat!

15.02.2016 | Finance

Zabalte to v práci a netrapte se vymýšlením složitých projektů a řešením zapeklitých problémů. V době kolem zimního slunovratu to nemá absolutně smysl. Proč? Mozek nefunguje. Pozornost a soustředění jsou na minimu. Naopak maxima dosahují mozkové funkce v době kolem letního slunovratu. Potvrdili to neurologové z Belgie.

Dlouhé noci, krátké dny, chladné počasí, nedostatek slunečních paprsků, snížená hladina vitaminu D v krvi a horší strava. To vše má zásadní vliv na aktivitu mozku, který se podobně jako u jiných savců chrání tím, že funguje v nouzovém režimu. Dostává se do jisté formy zimního spánku.

Vědci z Univerzity v Liège zjistili, že mozkové centrum řídící schopnost pozornosti a soustředění dosahuje během roku maxima a minima. Nejnižší aktivitu vykazuje kolem zimního slunovratu, nejvyšší kolem letního.

Je to evoluční řešení vyplývající ze střídání ročních období po miliony let života na Zemi. V zimních měsících má tělo málo živin, potravy je méně a hlavně chybějí mnohé vitaminy a minerály z ovoce a zeleniny stravy. Mozek ale vyžaduje velmi mnoho energie na plnou aktivitu, proto svou výkonnost v době nedostatku sníží. Asi jako medvěd, který se odebere na zimní spánek. Během hibernace spaluje minimum energie.

Podle doktora Gillese Vandewalla má však současná ignorace ročních období moderní společností vážné důsledky. V práci jen málokdo uzná, že je třeba zmírnit tempo, když vše řídí diktát maximálního výkonu, zisku a konkurence. Lidé se tak přepínají a platí velkou daň různými poruchami, od prudkých změn nálad po vážnější deprese, úzkosti a další onemocnění.

„Naše data naznačují, že krom denních rytmů ovlivňuje vyšší kognitivní funkce mozku také střídání ročních období,“ tvrdí autorka studie doktorka Christelle Meyerová.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat