Sedavé zaměstnání? Těchto 6 věcí musíte dělat každý den!

24.03.2016 | Finance

Pohyb je pro naše zdraví nesmírně důležitý. Jenže kdy sedíte osm a více hodin denně u počítače, mnoho pohybu zrovna nemáte. A to je chyba.

Sedavý způsob života stojí za celou řadou potíží, ale i některými civilizačními chorobami. A navíc neovlivňuje jen naše tělo, ale i naši psychiku. Jak negativní vliv sedavého zaměstnání co nejvíce zmírnit?

1. Vylaďte postavení monitoru

Většina z nás v práci sedí a pracuje na počítači. A tak je velmi důležité mít správně nastavenou pozici monitoru. Neměli bychom k němu ani vzhlížet, ani se k němu sklánět – to totiž může vyústit v nepříjemné bolesti páteře. Obecně platí, že horní okraj monitoru by měl být přibližně ve výši našich očí.

2. Dodržujte pitný režim

Zabráni do práce často zapomínáme doplňovat tělu tekutiny. A to je chyba. Nejenže je hydratace důležitá pro správné fungování organismu (ale také udržení ideální hmotnosti), zaručí vám také pravidelné přestávky v práci – například když si jdete uvařit čaj, nalít vodu, ale také když si jdete odskočit. Tím vám pití zajistí, že nebudete celý den jen a jen sedět.

3. Dopřávejte si přestávky

Nařiďte si na mobilním telefonu budík tak, aby vám každou hodinu připomněl, že se máte zvednout a na chviličku se projít po kanceláři nebo chodbě. Stačí opravdu pár minut.

4. Zapomeňte na výtahy

Pokud pracujete ve vyšších patrech, je to dobrá zpráva – máte o nějaký ten pohyb postaráno. Tedy za předpokladu, že se vzdáte jízdy výtahem. A to byste měli.

5. Malá rozcvička

Nikdo po vás nemůže chtít, abyste si z chodby před kanceláří udělali běžeckou dráhu nebo v zasedačce 10 minut dělali sklapovačky. Ale to neznamená, že si nějaký ten malý pohyb nemůžete dopřát – přímo u stolu! Zkuste třeba natáhnout pod stolem nohy a zvedat je až k desce stolu, případně je chvilku držte ve vodorovné pozici. Posílíte nejen nohy, ale i břišní svaly. A nikdo si ničeho nevšimne!

6. Mrkejte

Ano, čtete dobře. Koukání do počítače snižuje frekvenci mrkání, což způsobuje vysychání očí a jejich podráždění. Proto byste se měli soustředit na to, abyste opravdu mrkali. Což se bohužel provádí o něco hůře, když se zaberete do práce. Proto zkuste dodržovat následující pravidlo – každých 20 minut na 20 vteřin odtrhněte oči od obrazovky a zadívejte se na nějaký vzdálený předmět (případně se koukněte z okna, pokud máte to štěstí, že je poblíž).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat