Práce na střídavé směny vás zabije!

29.04.2016 | Finance

Práce na střídavé směny může stát člověka život. Zvláště pro ženy má změna pracovní doby mezi dnem a nocí v dlouhodobém měřítku zhoubný vliv na zdraví srdce a cév a zvyšuje přímo riziko předčasného úmrtí. Vyplývá to z rozsáhlé studie s velmi průkaznými a vědecky validními závěry.

Američtí vědci v průběhu čtyřiadvaceti let sledovali 189 tisíc žen a zjistili, že ty, které během této doby střídaly pracovní dobu v třísměnném provozu – někdy pracovali dopoledne, jinde odpoledne či v noci – umíraly předčasně mnohem častěji než ženy, které měly standardní pracovní dobu od rána do odpoledne. Příčinou úmrtí byly choroby koronárních cév srdce.

Střídání různých směn a práce v noci výrazně zvyšuje riziko onemocnění chorobami srdce a cév, což prokázaly už předchozí studie. Tato svým rozsahem a longitudinálním sledováním přináší velmi pádné důvody k přehodnocení nočních a třísměnných provozů a vytvoření nových předpisů, které zohlední zdraví pracujících.

„Existuje bezpočet velmi dobře známých rizik pro rozvoj chorob koronárních cév srdce, jako kouření, špatná strava, nedostatek pohybu a zvýšené množství tuku na těle. Ale i když vyloučíme z analýzy všechny tyto rizikové faktory, zůstává nám velmi vysoké riziko rozvoje chorob koronárních cév srdce u lidí pracujících v třísměnném provozu,“ uvedla doktorka Celine Vetterová z Bostonu, autorka studie.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat